Meer dan 10.000 Palestijnen gedood volgens Palestijns ministerie van Volksgezondheid
- News
- Meer dan 10.000 Palestijnen gedood volgens Palestijns ministerie van Volksgezondheid
Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid meldt dat het aantal Palestijnen dat is gedood door de Israëlische aanvallen sinds 7 oktober officieel meer dan 10.000 is. Onder deze meer dan 10.000 verloren levens, zijn ruim 4.000 kinderen. Al wekenlang voert Israël grootschalige bombardementen uit op de Gazastrook. Ook afgelopen nacht. Volgens verslaggevers ter plekke ging het om de zwaarste bombardementen tot nu toe.
Meer dan 10.000 gedode Palestijnen
De situatie in de Gazastrook kost dagelijks honderden levens van onschuldige burgers. Het feit dat er meer dan 4.000 kinderen om het leven zijn gebracht in minder dan een maand tijd, kan worden omgerekend naar een vermoord kind elke tien minuten. Bovendien zijn er volgens de Palestijnse autoriteit meer dan 25.000 mensen gewond geraakt door de aanvallen van Israël.
Er zijn tot nu toe bommen afgestuurd op meerdere ziekenhuizen, vluchtelingenkampen en zelfs ambulances. Als burgers niet gedood worden of gewond raken door de bombardementen, is de kans groot dat ze geraakt worden door de gevolgen hiervan. Zo is er een extreem groot tekort aan levensmiddelen en medicijnen, elektriciteit en schoon drinkwater worden slechts mondjesmaat het gebied ingelaten en de meeste mensen moesten hun thuis ontvluchten.
Ook gisteravond en vannacht waren er luchtvallen waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Het waren volgens Palestijnen de zwaarste bombardementen sinds 7 oktober. Daarnaast raken alle brandstoffen in het gebied op en dreigen ziekenhuizen dicht te moeten gaan. Het Al-Shifa ziekenhuis liet bijvoorbeeld weten slechts enkele uren verwijderd te zijn van het moeten sluiten van hun deuren. Dit zal funest zijn voor gewonden die behandeld moeten worden, baby's in couveuses, andere patiënten die afhankelijk zijn van apparatuur en de 40.000 Palestijnen die zich er schuilhouden voor het aanhoudende geweld.
Staakt-het-vuren
De hoofden van alle grote agentschappen van de Verenigde Naties riepen afgelopen zondag gezamenlijk op tot een "onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren". Zo'n dergelijke gezamenlijke verklaring is heel zeldzaam. De VN-hoofden zeiden verder in de verklaring dat de situatie in Gaza "onaanvaardbaar" is: "Er wordt een hele bevolking belegerd en aangevallen, de toegang ontzegd tot essentiële zaken om te overleven, gebombardeerd in hun huizen, schuilplaatsen, ziekenhuizen en gebedshuizen." Verder dringen ze erop aan dat zowel de staat Israël en Hamas zich aan het internationaal recht houden en dat de 240 gijzelaars die Hamas ontvoerde, vrijgelaten worden.
De Situatie in Palestina
Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.
De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."
Apartheid
Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.