Coronamaatregelen in ziekenhuizen: alle planbare zorg gestaakt
- News
- Coronamaatregelen in ziekenhuizen: alle planbare zorg gestaakt
Minister Tamara van Ark (Medisch Zorg en Sport) heeft laten weten dat er extra maatregelen worden genomen in Nederlandse ziekenhuizen. De druk in de zorg is enorm gestegen door corona. Er is daarom besloten dat alle planbare reguliere zorg vervalt.
Planbare zorg
Planbare zorg is de zorg die je krijgt naar aanleiding van een verwijsbrief van een huisarts. Het gaat om een behandeling die wel nodig is, maar geen haast heeft. Hier valt bijvoorbeeld het plaatsen van een knieprothese of het behandelen van een ingegroeide teennagel onder.
Piek in januari
De minister neemt deze maatregel om acute en kritieke zorg de komende weken te kunnen garanderen. Het gaat daarbij om zorg die binnen zes weken geleverd moet worden om schade te voorkomen. Je kunt hierbij denken aan een kankeroperatie of orgaantransplantatie. Volgens Van Ark loopt de druk in de zorg hoog op door het stijgende aantal coronapatiënten, terwijl de piek naar verwachting pas in januari komt.
'Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken'
Hoge werkdruk
Het zorgpersoneel in ziekenhuizen heeft te maken met een hoge werkdruk. Er zijn besmettingen onder personeel waardoor er een hoog ziekteverzuim is. Daar komt bij dat de roosters vanwege de feestdagen lastiger te vullen zijn. "Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken", zegt de minister. "Ik steun de ziekenhuizen in de extra maatregelen en roep iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft."
Naast dat planbare zorg wordt gestaakt, wordt ook het aantal IC-bedden opgeschaald naar 1450. Normaal gesproken zijn dat er 1150. Verder worden er patiënten verplaatst naar Duitsland.