Japan herdenkt 237.000 doden atoomaanval Hiroshima
- News
- Japan herdenkt 237.000 doden atoomaanval Hiroshima
Hij heette misschien wel Little Boy, maar de Amerikaanse atoombom die op 6 augustus 1945 op Hiroshima werd gegooid, had een enorme impact. Maar liefst 140.000 mensen kwamen om het leven door deze verschrikkelijke atoomaanval. Japan, het enige land dat een atoomaanval heeft doorgemaakt, herdacht vanmorgen deze gebeurtenis van precies 74 jaar geleden.
Ceremonie
Zo'n 50.000 mensen kwamen naar de Hiroshima Peace Memorial Ceremony. Ook de Japanse premier Shinzo Abe was aanwezig. In zijn toespraak pleitte hij voor een wereld vrij van kernwapens. Hij zei dat het de missie van Japan is om de wereld te laten begrijpen wat de verwoestende realiteit van atoombommen is.
"Ik ben vastberaden om een brug te slaan tussen landen met en zonder kernwapens. Met de hulp van beide kanten, zal ik hen geduldig aanmoedigen om een gesprek met elkaar aan te gaan."
{twitter https://twitter.com/ChinaDaily/status/1158644240236204032 }
Atoomaanval
Japan werd in de ochtend van 6 augustus 1945 geraakt door een atoombom. De bom doodde in één klap 78.000 mensen en vaagde de stad compleet weg. Het dodental liep echter snel op, omdat veel mensen overleden aan hun ernstige verwondingen. Ook overleden er nog veel mensen door de na-effecten van de schadelijke stralingen. Volgens een onderzoek uit 2004 kostte de bom uiteindelijk het leven van zo'n 237.000 mensen.
Drie dagen later werd Japan opnieuw getroffen door een atoomaanval, dit keer in de stad Nagasaki. De bom, die ook wel Fat Man genoemd wordt, doodde 40.000 inwoners. Zes dagen later gaf Japan zich over.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Up 2 Date
Ergste vliegtuigcrash Zuid-Korea in 30 jaar: dodental loopt op tot 177Up 2 Date
Het internet reageert geschokt op moord Palestijnse Khaled Nahban: "Breekt mijn hart"Up 2 Date
Baby van drie weken oud sterft in Gaza door onderkoeling: "Was gezond geboren"Up 2 Date
Ford zegt gehackt te zijn na berichten op X over Palestina: "Alle ogen op Gaza"