Boodschappen worden vanaf volgend jaar mogelijk nog duurder
- News
- Boodschappen worden vanaf volgend jaar mogelijk nog duurder
Kijk je nu al je ogen uit als je de prijzen van voedingswaren ziet in de supermarkt? Bereid je dan maar alvast voor op volgend jaar, want naar verwachting gaan je favoriete voedingsmiddelen in 2023 nóg duurder worden dan ze al zijn. Dat blijkt uit berichtgeving van NU.nl.
'Misbruik maken van de situatie'
Volgens algemeen directeur Marcel Huizing van supermarktketen Dirk van den Broek worden er momenteel 'scherpe onderhandelingen' gevoerd met leveranciers en fabrikanten om de prijzen zo laag mogelijk te houden. "Bij een deel gaat het om prijsverhogingen die grondstof gerelateerd zijn, en dan zijn we bereid dat te betalen", aldus Huizing. "Maar er zijn ook partijen die misbruik maken van de situatie en met forse prijsverhogingen komen om hun eigen rendement te verbeteren."
Om de kosten voor consumenten laag te houden is de supermarktketen onder meer gestopt met het maken van tv-reclames. "Kerstcommercials kosten enorm veel geld. Dat hoeven we nu niet door te berekenen aan de consument", vertelt Huizing.
Geen einde aan prijsstijgingen
Vorige week bleek uit onderzoek van Rabobank al dat er voorlopig geen einde komt aan de prijsstijgingen in de supermarkt. Vanwege de stijgende kosten voor producenten van voedingsmiddelen voelen ze zich genoodzaakt om de verkoopprijzen te verhogen met zo'n 10 tot 20 procent. Supermarkten moeten op hun beurt weer de consumentenprijzen verhogen als ze de prijsstijgingen van de producenten accepteren. Doen ze dat niet, lopen ze het risico om bepaalde producten niet meer geleverd te krijgen.
Beperkte winst
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) meldt aan NU.nl dat supermarkten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat consumenten niet teveel geld kwijt zijn aan boodschappen. Volgens een woordvoerder is de winst die supermarkten behalen, in tegenstelling tot wat velen denken, beperkt. "Supermarkten kunnen daarom de hogere prijzen en kosten slechts beperkt absorberen. Bovendien lopen de kosten momenteel ook flink op. Denk bijvoorbeeld aan de stijgende energiekosten, de stijgende huurprijzen en de hoge arbeidskosten."
Lees ook
FunX Amsterdam
Omgekeerde supermarkt geopend: boodschappen brengen voor de VoedselbankUp 2 Date
Vrouw in bijstand die boodschappen kreeg moet deel van boete betalenUp 2 Date
Boodschappen zijn fors duurder geworden dit jaarMoney Moves
Nora (29): "Best wel erg, maar we geven maandelijks 700 euro uit aan boodschappen"