Up 2 Date

Vijf dagen na de aardbevingen in Turkije en Syrië: wat is de stand van zaken?

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Vijf dagen na de aardbevingen in Turkije en Syrië: wat is de stand van zaken?

Het aantal dodelijke slachtoffers naar aanleiding van de aardbevingen in Turkije en Syrië afgelopen maandag is opgelopen tot zeker 24.000. In Turkije zijn veel reddingsteams ter plaatse. Zij zoeken nog steeds naar overlevenden, al is de kans extreem klein dat er nog iemand wordt gevonden. In Syrië blijft het bieden van hulp erg lastig voor de Nederlandse reddingsteams.

Recente cijfers

Turkije meldt zaterdagochtend 20.665 doden, ruim 450 meer dan gisteren. In Syrië worden vandaag 3384 doden gemeld. In Turkije zijn verder zeker 80.000 mensen gewond geraakt. Honderdduizenden mensen zijn plots dakloos.

De Turkse rampendienst AFAD doet er alles aan om nog meer slachtoffers (door bijvoorbeeld naschokken) te voorkomen. Er zouden dan ook 93.000 mensen uit het rampengebied geëvacueerd zijn. 166.000 reddingswerkers bieden buiten het rampgebied noodhulp aan deze slachtoffers.

Overlevenden

Hoewel de kans verschrikkelijk klein is dat er na meer dan 5 dagen nog mensen levend worden teruggevonden, gebeuren er soms ook wonderen. Het Nederlandse reddingsteam USAR wist een 18-jarige jongen te redden die al 108 uur onder het puin lag. De Turkse reddingwerkers wisten daarnaast een 17-jarige jongen te bevrijden die al ruim 90 uur lag bedolven onder de brokstukken. Hij zou het hebben overleefd doordat hij zijn eigen urine had gedronken.

In de Turkse provincie Hatay werden er vannacht nog 6 mensen van eenzelfde familie gered. Dat gebeurde 102 uur na de beving. De ouders zijn samen met hun 4 kinderen van tussen de 15 en 24 jaar naar het ziekenhuis gebracht. Ook enkele buren van de familie zijn gered. Zij hebben 107 uur onder het puin gelegen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hulp Syrië

Het is op dit moment nog lastig om hulp te bieden in Noord-Syrië. Het grootste deel van dit deel van Syrië bestaat uit Koerden en Syriërs die zijn gevlucht uit andere delen van het land, vaak omdat ze in opstand zijn gekomen tegen het regime van al-Assad. Bashar al-Assad nam in 2000 de macht over van zijn vader, nadat Syrië al jarenlang onder zijn dictatuur leefde. Een groot deel van het land is vernield door het gewelddadige oorlogsregime.

Blokkeren hulpgoederen

Syrië heeft te maken met sancties vanuit het westen, maar volgens afspraken van de Europese Unie mogen deze sancties geen gevolgen hebben voor humanitaire hulp. Het regime van al-Assad heeft echter een jarenlange geschiedenis waarbij hulpgoederen worden geblokkeerd, gestolen en ingezet voor eigen gewin. De aardbeving is dus een ramp bovenop een al rampzalige situatie, waarbij hulp van buitenaf wordt bemoeilijkt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Giro555

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië is het leven van tienduizenden mensen volledig verwoest. Wil je steun bieden en ervoor zorgen dat de inwoners genoeg medische zorg, voedsel, water en onderdak krijgen? Doneer dan nu via Giro555. Meer lezen over de laatste ontwikkelingen? Ga naar FunX.nl/giro555.

Geef nu

Ster advertentie
Ster advertentie