Up 2 Date

Aboutaleb hangt vlag halfstok voor alle slachtoffers van geweld tussen Hamas en Israël

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aboutaleb hangt vlag halfstok voor alle slachtoffers van geweld tussen Hamas en Israël

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft na veel kritiek en overleg besloten de Rotterdamse vlag halfstok te hangen, vanwege de geweldsuitbarsting tussen Hamas en Israël.

Rotterdamse vlag

Leefbaar Rotterdam, de grootste fractie in de gemeenteraad, vroeg Aboutaleb zaterdag om de Israëlische vlag boven het stadhuis te laten wapperen. "Uit teken van solidariteit met de Joodse gemeenschap en de staat Israël", aldus Leefbaar.

Aboutaleb liet vandaag weten dat "de Rotterdamse vlag vanmiddag halfstok wordt gehangen voor alle burgerslachtoffers van de recente explosie van geweld tussen Palestijnen en Israëli's." Hij zegt daarbij: "Mijn gedachten gaan uit naar families, vrienden en Rotterdammers die familie hebben in het gebied."

Reacties

Leefbaar Rotterdam is het niet eens met het besluit van Aboutaleb en noemt zijn besluit "zwak." Raadslid Simon Ceulemans zegt: "Dit is niet wat wij voor ogen hadden. Zijn reactie heeft het karakter van 'Waar twee vechten, hebben twee schuld'. Terwijl dit heel duidelijk een aanval van Hamas op Israelisch grondgebied was. We hebben de Marokkaanse vlag gehad, de Turkse, de Oekraïense, de regenboogvlag. Nu is de hele wereld geschokt, inclusief de Joodse gemeenschap hier, en besluit Aboutaleb heel demonstratief om de vlag niet te hijsen", aldus Ceulemans.

Fractievoorzitter Serkan Soytekin van partij Denk kan zich wel vinden in het besluit van de burgemeester. "Een eenzijdige kijk is niet de oplossing. We hebben de afgelopen dagen hele heftige beelden gezien. Eigenlijk zien we dergelijke beelden al jaren - alleen gaat het dan om geweld tegen en onderdrukking van Palestijnen, wat ook gepaard gaat met burgerslachtoffers", aldus Soytekin.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eigen keuze

De Rijksvoorlichtingsdienst liet zondag weten dat er geen algemene vlaginstructie geldt voor overheidsgebouwen. Gemeenten en provincies hebben echter het recht om hier een eigen keuze in de maken. Het feit dat demissionair premier Mark Rutte de Israëlische vlag op het Binnenhof hees, was dan ook zijn eigen afweging.

Naast de gemeente Rotterdam heeft ook de gemeente Den Haag besloten de vlag halfstok te hangen. "Dit doen we om onze steun en nagedachtenis te betuigen aan álle burgerslachtoffers in het Midden-Oosten", reageert een woordvoerder van burgemeester Van Zanen.

De Situatie in Palestina

Israel bezet al tientallen jaren op illegale wijze Palestijns grondgebied. In 1948 vond de Nakba plaats: bijna een miljoen Palestijnen werden toen uit hun huizen en van hun land verdreven. Daardoor zijn er vandaag de dag nog miljoenen Palestijnse vluchtelingen over de hele wereld en dat aantal neemt alleen maar toe. Tot op de dag van vandaag worden huizen vernield en ingepikt door kolonisten, illegale nederzettingen gebouwd, wordt Gaza gebombardeerd en worden Palestijnen gearresteerd als ze enige vorm van verzet tonen.

De Israëlische kolonisatie van Palestina gaat gepaard met dagelijkse mensenrechtenschendingen. "Sinds het midden van de jaren ‘90 van de twintigste eeuw leggen de Israëlische autoriteiten Palestijnen in de Bezette Gebieden steeds strengere beperkingen van de bewegingsvrijheid op", schrijft Amnesty International in een rapport. "Palestijnse gemeenschappen leven geïsoleerd in militaire zones. Elke keer dat ze erin of eruit willen, moeten Palestijnen meerdere speciale vergunningen aanvragen. In Gaza leven 2 miljoen Palestijnen in een humanitaire crisis die is veroorzaakt door een Israëlische blokkade die ervoor zorgt dat zij Gaza vrijwel niet kunnen verlaten."

Apartheid

Amnesty International beschrijft deze mensenrechtenschendingen als apartheid, waarbij twee groeperingen een verschillende behandeling krijgen, gebaseerd op hun etniciteit. Zo verscheen er in het rapport hoe er op grote schaal onrechtmatige onteigening van land en eigendommen van Palestijnen heeft plaatsgevonden, hoe er gedwongen verplaatsing, drastische beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige doodslag plaatsvond en hoe Palestijnen het recht op nationaliteit en staatsburgerschap werd ontzegd. "Ons rapport laat de ware reikwijdte zien van Israëls apartheidsregime. Of ze nu in Gaza, Oost-Jeruzalem, Hebron of Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een ondergeschikte raciale groep", aldus Amnesty's secretaris-generaal Agnès Callamard.

Ster advertentie
Ster advertentie