Gerben (22) hackt bedrijven voor keiharde cash
- News
- Gerben (22) hackt bedrijven voor keiharde cash
Zoek je nog een bijbaan? Investeer je tijd dan in hacken, want als je het goed doet verdien je keiharde cash. De 22-jarige Gerben hackt bedrijven in zijn vrije tijd en vertelde in een reportage van de NOS dat de beloningen flink op kunnen lopen. De student bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit wees onder andere Airbnb, Marktplaats en de Rabobank op kwetsbaarheden in hun systeem.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Flinke beloning
De eerste keer dat Gerben een bedrijf hackte verdiende hij 250 dollar. Tot zijn verbazing werd hij uitbetaald en sindsdien is hij vaker gaan hacken. De beloning kan volgens Gerben ook zomaar een T-shirt of taart zijn. Bij grote kwetsbaarheden binnen megabedrijven zoals Facebook kan de beloning volgens hem oplopen tot wel 30.000 euro. Zo is je studieschuld in ieder geval snel afbetaald.
Hacken is net pianospelen
Denk nu niet dat hacken simpel is. Je moet er wel tijd in investeren om er goed in te worden. Gerben vergelijkt het met piano spelen: "Je steekt er veel tijd in om op een level te komen waarop je geld kunt verdienen."
Illegaal
Een bedrijf hacken is illegaal, maar een website zonder kwetsbaarheden is beter dan eentje met. Daarom bestaan er pagina's op websites van bedrijven waarin duidelijke regels staan voor ethische hackers. Daarin staat vaak onder welke voorwaarden ze geen juridische stappen tegen je zullen nemen en soms staat er ook al omschreven wat de beloning is voor het doorgeven van je bevindingen.
NPO: Hall of Fame
De Nederlandse Publieke Omroep heeft bijvoorbeeld een Hall of Fame voor alle mensen die kwetsbaarheden in de internetbeveiliging hebben aangegeven. Ook daar staat een manier waarop de organisatie wenst dat hackers met de ontdekte kwetsbaarheden om gaan.