Up 2 Date

Grote zorgen om coronacrisis in ontwikkelingslanden

foto: AFP - vluchtelingenkamp Moria op Lesbos
  1. Newschevron right
  2. Grote zorgen om coronacrisis in ontwikkelingslanden

De coronacrisis loopt in steeds meer landen uit de hand. Dat zijn tot nu toe rijke landen, zoals de Verenigde Staten, maar hoe ziet dat eruit als ontwikkelingslanden getroffen worden door het virus? Hulporganisatie Oxfam Novib maakt zich daar grote zorgen over. Ze vrezen dat het dodental daar kan oplopen tot in de tientallen miljoenen.

Geen water of zeep

Volgens de directeur van Oxfam Novib Nederland, Michiel Servaes, zijn de armere landen 'absoluut niet klaar' voor een uitbraak van het coronavirus, zo vertelt hij bij NPO Radio 1. Dat komt onder andere door de zwakkere gezondheidssystemen en het feit dat veel mensen geen toegang hebben tot water en sanitaire voorzieningen, zoals zeep. Daarnaast heb je ook nog te maken met mensen die noodgedwongen dicht op elkaar leven, bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen of krottenwijken, en mensen die sowieso al een slechtere gezondheid hebben, omdat ze bijvoorbeeld HIV hebben.

Hulp

Oxfam Novib werkt samen met ministeries van volksgezondheid in 65 landen en roept nu rijke landen op om hulp te bieden. Volgens Michel is er zo'n 140 miljard euro nodig om te voorkomen dat het coronavirus in ontwikkelingslanden voor een ramp zorgt. Dat geld is onder andere nodig voor voorlichting, extra zorgpersoneel en een vaccin dat voor iedereen beschikbaar is. "De vrees bij dit soort vaccins is dat als ze eenmaal klaar zijn, ze dan alleen voor rijken beschikbaar zijn en niet voor de armen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

slechts Één beademingsapparaat

Laurent Bossard van de OESO, de club van 31 meest welvarende landen in de wereld, benadrukte vorige week ook al hoe hard de hulp van rijke landen nodig is. Hij is betrokken bij de economische ontwikkeling van Afrika en vreest voor een grote ramp op het continent, zowel op financieel als medisch vlak: "Een land als Mali heeft één beademingsapparaat voor heel het land en één ziekenhuis voor gemiddeld een half miljoen inwoners", vertelde hij in een interview met Trouw.

De Verenigde Naties wil met een noodfonds van 2 miljard kwetsbare landen helpen. Dat lijkt veel geld, maar het komt neer op één dollar per wereldburger die nu thuis zit vanwege het virus.

Ster advertentie
Ster advertentie