FNV wil meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horeca
- News
- FNV wil meldpunt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horeca
De Nederlandse vakbond FNV Horeca wil dat er een meldpunt komt voor seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horeca. Volgens de vakbond wordt momenteel onderschat hoe vaak zowel personeel als bezoekers te maken krijgen met onder andere seksueel getinte opmerkingen, intimidatie en ongewenste aanrakingen.
Onbesproken onderwerp
Volgens Edwin Vlek, vakbondbestuurder van FNV Horeca, is het bijna alsof seksueel grensoverschrijdend gedrag erbij hoort in de horeca. "Iedereen weet dat het gedrag dat nu in de horeca plaatsvindt, niet altijd oké is en in ieder geval de grenzen opzoekt", zo meldt hij aan AT5. Ook is het volgens hem een onbesproken onderwerp in de horeca en wordt ongewenst gedrag en seksuele intimidatie niet altijd herkent en erkent.
"In hoekje geduwd"
Ook oud-horecamedewerker Brechje Bevers meldt aan AT5 dat ze regelmatig te maken kreeg met seksueel getinte opmerkingen toen ze nog in een Amsterdams café werkte. Soms werd ze zelfs ongevraagd betast. "Ik vroeg aan een jongen of ik er langs mocht en toen draaide hij zich om en kneep zo in mijn tieten." Hoewel ze het in eerste instantie weglachte, vond ze het later toch onprettig. "Ik besefte me dat ik bijna nog nooit heb meegemaakt dat ik me zo in een hoekje geduwd voelde."
Tientallen meldingen
FNV Horeca heeft in het afgelopen jaar tientallen meldingen ontvangen van zowel vrouwelijke als mannelijke horecamedewerkers die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Volgens Vlek gaat het om meldingen die variëren van "je hebt een lekker kontje" tot een tik op de billen. Na de BOOS-uitzending over de misstanden bij The Voice steeg het aantal meldingen, maar volgens Vlek heeft FNV geen duidelijke cijfers, omdat er "zo weinig over wordt gepraat".
Angst om melding te maken
Om het voor horecamedewerkers makkelijker te maken om ongewenst gedrag te melden, wil Vlek een meldpunt opzetten. Echter geeft hij wel aan dat mensen wellicht weinig gebruik zullen maken van die mogelijkheid, omdat er een angstcultuur heerst binnen veel horecabedrijven. "Het grootste probleem is de cultuur en de angst die op de werkvloer leeft op dit moment om überhaupt iets te gaan melden."
Hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag
Heb je zelf te maken (gehad) met seksueel grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met Centrum Seksueel Geweld. Dit kan gratis, vrijblijvend en anoniem. Zij bieden professionele hulp en kunnen je helpen bij het zetten van eventuele vervolgstappen. Zij zijn 24/7 te bereiken via 0800-0188 of via de chat op www.centrumseksueelgeweld.nl (van maandag t/m vrijdag van 16.00 – 06.00 uur en zaterdag en zondag van 20.00 tot 06.00 uur).
Ook kun je contact opnemen met Slachtofferhulp, MIND Korrelatie of Fier.
Lees ook
Up 2 Date
Horeca zag inkomsten sterk teruglopen in laatste kwartaal 2021Up 2 Date
Vier procent van alle studenten heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedragUp 2 Date
Grensoverschrijdend gedrag komt nog steeds te vaak voor bij de politieUp 2 Date
Meer meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag op middelbare scholen