Up 2 Date

Telegram-oprichter Pavel Doerov gearresteerd op Parijse luchthaven

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Telegram-oprichter Pavel Doerov gearresteerd op Parijse luchthaven

Pavel Doerov, de oprichter en CEO van de populaire berichtendienst Telegram, is zaterdagavond opgepakt op de Franse luchthaven Le Bourget. Franse media, waaronder Le Monde, meldden dat de arrestatie plaatsvond toen Doerov met zijn privéjet vanuit Bakoe in Parijs arriveerde. Hij had naar verluidt plannen om de avond door te brengen in de Franse hoofdstad.

Onvoldoende aanpak criminele activiteiten

De 39-jarige Doerov staat volgens berichten op een Franse opsporingslijst, omdat hij door de autoriteiten wordt beschuldigd van het onvoldoende aanpakken van criminele activiteiten op Telegram. Het platform zou door zijn gebrek aan moderatie en het weigeren van gebruikersinformatie een broedplaats zijn geworden voor illegale praktijken zoals drugshandel en kindermisbruik.

Steun uit Rusland

Hoewel de Franse autoriteiten nog geen officiële verklaring hebben gegeven over de arrestatie, heeft de Russische overheid wel gereageerd. De Russische ambassade in Frankrijk heeft laten weten "onmiddellijke stappen" te ondernemen om duidelijkheid te krijgen over de situatie en heeft Frankrijk verzocht om consulaire bijstand voor Doerov. "Vooralsnog weigert de Franse zijde mee te werken", aldus de Russische ambassade.

Privacy en vrijheid

De reden waarom Telegram werd opgericht in 2013 door de broers Pavel en Nikolai Doerov was duidelijk. "Er zijn veel redenen waarom iemand zou overstappen naar Telegram", zei Durov ooit in een interview met Tucker Carlson. "Mensen houden van de privacy en de vrijheid." Het bedrijf zelf heeft zich nog niet uitgelaten over de arrestatie van hun oprichter.

De Telegram-topman, die bekendstaat om zijn afkeer van inmenging door overheden, heeft meerdere nationaliteiten. Hoewel hij in Rusland is geboren, zou hij volgens de website van Telegram ook Franse en Emirati-paspoorten hebben. De Russische overheid beweert echter dat hij nog steeds de Russische nationaliteit heeft.

Onzekere toekomst

De arrestatie van Doerov roept vragen op over de toekomst van Telegram, een platform dat wereldwijd miljoenen gebruikers heeft en bekendstaat om zijn sterke privacybescherming. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor Doerov en zijn bedrijf.

Ster advertentie
Ster advertentie