"Bevrijdingsactie treinkaping De Punt illegaal"
- News
- "Bevrijdingsactie treinkaping De Punt illegaal"
De bevrijdingsactie van de gekaapte trein bij De Punt door Zuid-Molukkers, die plaatsvond op 11 juni 1977, was illegaal in meerdere opzichten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek en wordt gemeld door De Volkskrant.
kaping bij de punt
Negen gewapende Zuid-Molukkers kaapten op 23 mei 1977 de intercity Assen-Groningen bij het Drentse dorp De Punt. Ze eisten dat de Nederlandse regering zich zou inzetten voor een onafhankelijk Republiek der Zuid-Molukken. Dat was hun beloofd door de Nederlandse regering, maar internationaal kreeg die geen steun, waardoor de belofte niet werd waargemaakt. Ook eisten de kapers dat 21 Zuid-Molukse gevangenen werden vrijgelaten. Als de regering voor 25 mei 14.00 uur niet aan die eisen had voldaan, zouden de kapers de trein en de basisschool opblazen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
11 juni 1977
De kaping werd op 11 juni 1977 beëindigd met een bestorming door mariniers, gesteund door de Koninklijke Luchtmacht en door een beschieting door de bijzondere bijstandseenheid (BBE). Er werden zeker 144 kogels afgevuurd, waardoor acht personen uiteindelijk werden gedood. Zes daarvan waren Molukse treinkapers.
'voorgelogen en misleid'
Heel lang is er onduidelijkheid geweest over welke opdracht de mariniers meekregen toen ze de trein bestormden. Volgens de regering werden de treinkapers niet opzettelijk gedood, maar aan die verklaring werd heel lang getwijfeld. Nu blijkt uit onderzoek dat de commandanten van de actie tijdens een ministerberaad over de treinkaping in die tijd misleidende informatie hebben gegeven. "Bij het beëindigen van de treinkaping bij De Punt hebben commandanten van de aanvalsactie politici voorgelogen en misleid", zegt de onderzoeker Marius Hille Ris Lambers.
"Dat daarna de waarheid niet boven tafel is gekomen, komt door sabotage."
van 'acuut gevaar' geen sprake
De bestormers hebben verklaard dat het 'buitenproportionele' gebruik van geweld noodzakelijk was, maar op het moment dat er werd aangevallen was het plan al vier dagen eerder goedgekeurd én waren de kapers aan het slapen. Van 'acuut gevaar' was op dat moment dus geen sprake.
gegijzelde vrouw gedood
Het goedgekeurde aanvalsplan werd op het laatste moment gewijzigd. Ook hielden de bestormers zich niet aan een afspraak die gemaakt was met het kabinet om de trein alleen te bestormen als gegijzelden niet op dezelfde plek waren waar de kapers waren. Op dat moment waren er elf mensen in het treingedeelte van de negen kapers; iets wat de bestormers konden zien door warmtebeelden. Omdat zij die afspraak negeerden werd uiteindelijk ook een gegijzelde vrouw gedood.
niet horizontaal geschoten
Iets anders wat duidelijk werd uit het onderzoek is dat er niet 'horizontaal' geschoten is in een lijn van 30 centimeter boven de vloer: iedereen die dan plat op de grond bleef liggen had het overleefd. Ook onder de 30 centimeter bleek te zijn geschoten door mitrailleurschutters.
De commandanten en het ministerie willen niet op de uitslag van het onderzoek van Hille Ris Lambers reageren, meldt een woordvoerder aan De Volkskrant.