Minister Kaag bekijkt racisme vanuit de ogen van haar kinderen en haar man
- News
- Minister Kaag bekijkt racisme vanuit de ogen van haar kinderen en haar man
Minister Sigrid Kaag vertelde zondagavond bij Op1 hoe ze racisme in het dagelijks leven van dichtbij meemaakt. Ze is getrouwd met een Palestijnse man en hun kinderen dragen zijn achternaam. Daarom bekijkt ze bepaalde zaken door de ogen van haar kinderen en haar man.
Video niet beschikbaar
SOLLICITATIES
De minister vertelde onder andere dat haar kinderen elke week met verhalen komen over racisme. Ze dragen de Arabische achternaam van hun vader - Al-Qaq - en dat werkt ze bijvoorbeeld tegen bij het solliciteren, zegt de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Een van de kinderen is eerst met de Arabische achternaam Al-Qaq gaan solliciteren en werd tientallen keren afgewezen. Daarna solliciteerde hetzelfde kind met de achternaam Kaag en dezelfde cv en motivatiebrief. Toch ging het ineens wel snel.
KLUSJESMAN
De dingen die minister Kaag met haar echtgenoot heeft meegemaakt, zijn minstens even betreurenswaardig als de sollicitaties van haar kind. "In New York werd gedacht - omdat hij donkerder is dan ik - dat mijn man de klusjesman was. Toen moest ik zeggen dat hij tandarts is en ook mijn man. In Zwitserland rij ik de auto, omdat we dan sneller de grens overkomen. Dat was gewoon zo." En dit zijn nog maar twee voorbeelden.
OPTELSOM
In Nederland doen we volgens de minister vaak alsof we niet de problemen hebben zoals in Amerika en hun geschiedenis, maar dat klopt volgens haar niet. "We hebben ook een koloniaal verleden. We vergoeilijken vaak ook dingen en zeggen dat het niet zo bedoeld is. Maar als je het optelt en constant de ontvangende partij stelselmatig bent, dan is er wel een verhaal. Het is niet aan de meerderheid om te bepalen hoe het voelt en hoe men buitengesloten worden."
NAïEVITEIT
Minister Kaag denkt dat er dingen verkeerd gaan door naïviteit en een gebrek aan kennis. "Mensen bedoelen het wel goed en zeggen dan: "Hey donkere kinderen, niet van jou zeker?" Of dan zit er een kind dat toevallig mijn huidskleur heeft en dan zeggen ze "o die is van jou, die anderen niet he?" Er zit veel naïviteit achter en een bewustzijn en gebrek aan kennis en begrip. Daarom zijn deze demonstraties van Groningen tot Maastricht en Zwolle juist zo goed. Van: 'kom op, dit kunnen we ook en moeten we met zijn allen doen'."
Land van Rembrandt en Ali B
Premier Rutte zegt dat hij anders is gaan denken over Zwarte Piet. Volgens Sigrid Kaag moeten tradities meegaan met de tijd: "We moeten al heel lang erkennen dat als het anderen pijn doet, anderen kwetst en een ander zich racistisch voelt weggezet, dan is dat niet het deel van een traditioneel feest waar je aan vast moet houden. In het buitenland hebben wij meer intochten van Sinterklaas gevierd, maar Zwarte Piet was er dan meestal niet. Tradities moeten meegaan met de tijd en een reflectie van onze samenleving. We zijn een land van Rembrandt tot Ali B en Ramsey Nasr."
"AAN DE SLAG!"
"Kunt u zich herinneren wanneer er voor het laatst in Den Haag of het Binnenhof een serieus debat is gevoerd over racisme?" Volgens minister Kaag voeren we te weinig serieuze gesprekken over racisme en luisteren we ook niet goed naar elkaar. Ze vindt dat het onderwijs en wetgeving een belangrijke rol spelen in het uitbannen van racisme, maar het moet volgens haar niet alleen van de politiek komen. Zelf moeten we ook iets doen. De demonstraties tegen politiegeweld en racisme zijn volgens haar een heel belangrijk element daarin, maar het belangrijkste is misschien wel in actie komen: "Er zijn boeken over geschreven, studies zijn er al, we moeten echt aan de slag!"
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
Sport
Racistische dm naar Brentford-speler Toney bestraft met landelijk stadionverbodUp 2 Date
Structureel probleem met racisme en excessief geweld bij politiekorps dat George Floyd dooddeFunX
Waarom Kick Out Zwarte Piet stopt: "We kunnen niet voor eeuwig op Nederland passen"FunX Amsterdam
Ferhat (32) over etnisch profileren: "Werd op mijn elfde al bang gemaakt door politie"