Up 2 Date

Joost Klein keert terug voor eerste optreden in Zweden na Songfestival-drama

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Joost Klein keert terug voor eerste optreden in Zweden na Songfestival-drama

Joost Klein stond afgelopen zaterdag weer op een podium in Zweden, voor het eerst sinds zijn controversiële diskwalificatie tijdens het Eurovisie Songfestival in mei. De Nederlandse artiest gaf een optreden op het Homecoming-festival in Uppsala, waar hij subtiel verwees naar het drama van eerder dit jaar door het incident het "Voldemort-incident" te noemen.

"Voldemort-incident"

"Dit is mijn eerste keer terug in Zweden sinds het Voldemort-incident", grapte Joost tijdens zijn show, zo meldde de Zweedse krant Uppsala Nya Tidning. Op zijn Instagram liet de kunstzinnige artiest eerder op de dag al weten dat hij weer in Zweden was, door beelden te delen van een autorit met het nummer Coming Home van Skylar Grey op de achtergrond. "OMG, kijk mensen", schreef hij enthousiast, terwijl hij de locatie-tag 'Zweden' toevoegde.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een statement tegen Zweedse media

Tijdens zijn performance had hij wat woorden klaar voor de Zweedse media. "Ik was veel in het nieuws in dit land. Heel raar, want nergens kon ik de waarheid lezen. Ik weet niet of de Zweedse media zo goed is", riep hij op het podium. Op de achtergrond werd er een krantenkop over Joost afgebeeld met de tekst "FAKE NEWS".

Hoewel er een strafrechtelijk onderzoek werd gestart na het incident, werd dit eerder deze maand stopgezet wegens gebrek aan bewijs. Klein overweegt nu om zelf juridische stappen te ondernemen tegen de European Broadcasting Union (EBU) voor smaad.

Songfestival-drama

In mei was Klein de Nederlandse hoop voor het Eurovisie Songfestival, maar hij werd gediskwalificeerd na een incident achter de schermen. De zanger zou een dreigende beweging hebben gemaakt naar een Israëlische cameravrouw die voor de organiserende omroep werkte, wat leidde tot zijn uitsluiting van de finale. Volgens Kleins advocaat had de zanger herhaaldelijk gevraagd om niet gefilmd te worden.

De EBU ligt momenteel ook onder vuur van andere artiesten die hebben deelgenomen aan het Songfestival. Meerdere deelnemers klaagden over een onveilige werkomgeving tijdens het evenement in Malmö.

Ster advertentie
Ster advertentie