Viroloog Louis Kroes: 'Lente en vaccinaties gaan daling geven aan besmettingen'
- News
- Viroloog Louis Kroes: 'Lente en vaccinaties gaan daling geven aan besmettingen'
Op een paar zonnige dagen na kunnen we helaas nog niet spreken van heerlijk lenteweer. Sterker nog, afgelopen april was de koudste sinds 1986. Volgens viroloog Louis Kroes zou het slechte weer een van de redenen zijn dat code zwart nog altijd dreigt in ziekenhuizen. Desalniettemin liet hij in een bericht aan het AD weten dat de lente in combinatie met vaccinaties ervoor zal zorgen dat het aantal besmettingen gaat dalen.
'Verandering in ons gedrag'
"De lente gaat samen met vaccinaties en de bijbehorende immuniteit een enorme daling geven van het aantal coronabesmettingen. Op enige termijn zullen de ziekenhuizen dan ook uit de problemen raken", aldus Kroes. Daarnaast zegt hij dat de lente hoogstwaarschijnlijk voor een verandering in ons gedrag zal zorgen, waardoor we wellicht een permanente daling zullen zien van het aantal besmettingen. "In de winter zijn mensen veel meer binnen, dichter bij elkaar en in niet of nauwelijks geventileerde ruimtes. Optimale omstandigheden voor de overdracht van het virus."
'Afgenomen angst'
Volgens Kroes zijn er dit jaar veel omstandigheden die van invloed zijn op het gedrag van mensen. Zo zijn de coronamaatregelen verscherpt, maar ook onze angst voor het virus is in de loop der tijd wat meer afgenomen. Hoewel ook vaak wordt gezegd dat de Britse variant van het coronavirus zich gemakkelijker verspreidt, zegt Kroes dat sommige virologen daar sceptisch over zijn. "Een deel van de virologen is sceptisch of de Britse variant echt een groot effect heeft op bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnamen. Misschien scheelt het iets, maar het kan de huidige stagnatie echt niet verklaren."
'Vaccineren is goed op gang gekomen'
Zoals het er nu naar uitziet, blijft het komende week slecht weer, maar zodra het eindelijk mooi weer wordt, verwacht Kroes dat het heel snel de goede kant op zou kunnen gaan. "Het vaccineren is inmiddels goed op gang gekomen en Britse studies laten zien dat mensen drie weken na de eerste prik al 65 procent minder kans hebben om in het ziekenhuis te belanden. Daar mag je dus echt wat van verwachten. Het is belangrijk dat mensen dat perspectief blijven zien."