Dit heeft premier Rutte bekendgemaakt over de coronamaatregelen
- News
- Dit heeft premier Rutte bekendgemaakt over de coronamaatregelen
Het kabinet kondigde vanavond tijdens een persconferentie een aantal flinke versoepelingen aan het coronabeleid aan. We mogen weer meer in het openbaar vervoer, met de auto of buiten de deur, al blijft 1,5 meter afstand houden de bekendste regel die nog steeds geldt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Zelfdiscipline
Minister-president Mark Rutte begon de persconferentie met positief nieuws dat we samen hebben gedaan en bereikt "door afstand te houden" en door "ruimte te geven aan elkaar". Vanaf 1 juli gaan de regels versoepelen en volgens de premier gaan we dan een spannende tijd in, omdat het meer zelfdiscipline gaat vragen van iedereen: "Als we daarin verslappen of in het nalopen van basisregels, dan is de kans reëel dat we beperkingen moeten doorvoeren. Internationaal zien we daar tal van voorbeelden van." Alleen met anderhalve meter afstand houden we volgens Rutte corona in bedwang.
Openbaar vervoer
In het openbaar vervoer worden alle zitplaatsen volgens Rutte weer beschikbaar op advies van het Outbreak Management Team. Passagiers mogen niet staan in het ov, met als uitzondering trams. Een mondkapje blijft verplicht. En het advies wordt: vermijdt drukte, reis niet onnodig in de spits en geef elkaar de ruimte. Ook taxi(busjes) kunnen alle zitplaatsen gebruiken als er gereserveerd wordt.
Auto
Ook in de auto wordt meer toegestaan. Mensen van verschillende huishoudens mogen weer bij elkaar in de auto. Daarbij wordt het gebruik van mondkapjes geadviseerd, maar niet verplicht. Nu kan je een boete krijgen als je met drie mensen in een auto zit.
geen limiet op aantal personen
De regels worden eerder dan verwacht versoepeld: per 1 juli geldt er geen grens meer voor het aantal personen dat binnen of buiten bij elkaar mag komen. Wél moeten de mensen 1,5 meter afstand houden. Hoeveel mensen er in een ruimte mogen komen, is dus afhankelijk van de grootte van de ruimte. Dit geldt dus ook voor bijvoorbeeld terrassen, kerken, bioscopen en theaters. De horeca mag 'kuchschermen' inzetten op het terras als afstand houden niet mogelijk is. Buurtbarbecues en kermissen mogen ook weer plaatsvinden.
Grote evenementen en nachtclubs
Grote evenementen worden niet weer automatisch toegelaten. Het kabinet heeft nog geen besluit genomen wanneer bijvoorbeeld festivals en grote concerten weer gehouden kunnen worden. Voor nachtclubs en discotheken is er slecht nieuws. Zij moeten voorlopig nog de deuren gesloten houden. Het kabinet gaat daar in september verder over nadenken.
Sportscholen
Sporten binnen en buiten mogen vanaf 1 juli weer beginnen, zowel recreatief als in competitieverband. Ook sportscholen gaan weer open met anderhalve meter afstand, maar dat gebeurt wel met extra maatregelen van het RIVM.
Sekswerkers
Goed nieuws voor sekswerkers. Zij mogen vanaf 1 juli weer aan de slag.
MIDDELBARE SCHOLEN
Na 1 juli gaan middelbare scholen weer volledig open en leerlingen hoeven tot elkaar geen anderhalve meter afstand te houden. Wel tot de leraar en de leraren moeten die afstand onderling ook bewaren. Maar gezien de zomervakantie zal het waarschijnlijk pas na de zomervakantie in werking treden.
Gezondheidsklachten
De nieuwe norm is wel op één voorwaarde: de bovengrens van honderd personen wordt alléén losgelaten als de hoofdverantwoordelijke van de gelegenheid of het evenement bezoekers vraagt of ze gezondheidsklachten hebben. Reserveren is verplicht, zodat contact kan worden opgenomen als blijkt dat een aanwezige besmet was met het coronavirus. Er moeten voldoende wc’s en uitgangen zijn, zodat nergens opstoppingen ontstaan. Als een hoofdverantwoordelijke niet aan die voorwaarden kan voldoen, blijft een maximumaantal bezoekers gelden van 100 personen binnen en 250 personen buiten.
Voetbal
Vanaf 1 september zijn er plannen om weer publiek toe te laten bij het betaald voetbal. De clubs moeten zich wel aan strikte voorwaarden houden. Zo moet de 1,5 metermaatregel niet alleen worden gehandhaafd in het stadion, maar ook bij de in- en uitgang. Een van de voorwaarden is dat er niet gezongen mag worden op de tribunes. "Als er gezongen wordt in de stadions, dan is het simpel, dan gaan ze weer dicht. Als je schreeuwt of hard zingt, is de kans dat het virus zich verspreidt heel groot.", zei Rutte. Hij adviseert om een toeter mee te nemen of "hoera" te fluisteren.
Tweede coronagolf
Minister Hugo de Jonge vertelde tijdens de persconferentie dat Nederland ook klaarstaat voor een eventuele tweede coronagolf. Zo kan de capaciteit van de intensive care-bedden snel verhoogd worden en de corona-app wordt binnenkort getest, zodat half juli besloten kan worden of het in gebruik genomen gaat worden. "We doen dit allemaal om ervoor te zorgen dat de zorg het aankan en de kwetsbaarste mensen te beschermen."
Verpleeghuizen
Het bezoeken van verpleeghuizen hoeft volgens minister De Jong niet meer te worden beperkt als er op die locatie geen gevallen van corona bekend zijn. De bewoners mogen weer naar buiten, maar dan wel in overleg met het verpleeghuis.
Lees ook
Up 2 Date
De coronaspoedwet: wat staat er in en waarom zijn zoveel mensen ertegenFunX Beseft
Je leven on hold door Long COVID: "Spontaan met vrienden op stap kan niet meer"Up 2 Date
Ruim 60 procent van werknemers met long covid arbeidsongeschikt verklaardUp 2 Date
Kabinet wil samenleving openhouden met nieuw coronaplan