Up 2 Date

Rechter straft mannen die Koranverbranding Pegida stopten: “Recht op demonstratie”

foto: YouTube: Omroep Gelderland
  1. Newschevron right
  2. Rechter straft mannen die Koranverbranding Pegida stopten: “Recht op demonstratie”

Acht mannen die een stokje staken voor de Koranverbranding van de extreemrechtse groep Pegida zijn door de rechter veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf. De Koranverbranding vond eerder dit jaar plaats in Arnhem. Dit gebeurde tijdens een demonstratie die werd goedgekeurd door burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem.

De politierechter veroordeelde de mannen voor openlijke geweldpleging. Pegida-voorman Edwin Wagensveld probeerde terwijl hij genoot van politiebescherming een Koran te verbranden. Uiteindelijk wisten een paar mannen alsnog bij hem te komen en Wagensveld kreeg van een van de mannen een trap. Kort daarop ging de politie over tot enkele arrestaties terwijl de Pegida-leider in een politiebusje vluchtte.

Volgens de politierechter is het volstrekt onacceptabel dat de veroordeelde mannen geen gehoor gaven aan de autoriteit van de politie. Ook zinde het de politierechter niet dat een van de mannen geweld gebruikte tijdens de Koranverbranding. Hierover zei de politierechter: "Het is volstrekt begrijpelijk dat u opkwam tegen de verbranding van de Koran en dat u daartegen wilde demonstreren, maar u hebt het laten ontaarden in geweld. Wagensveld maakte gebruik van zijn demonstratierecht en de politie deed gewoon haar werk."

De politierechter is dan ook van mening dat de mannen gestraft moeten worden tot een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een taakstraf van honderd uur. “Het recht op demonstratie is een groot goed in onze democratie”, aldus de rechter.

Ster advertentie
Ster advertentie