Up 2 Date

Hugo de Jonge zit met dilemma: "Is het eerlijk om de hele samenleving maatregelen op te leggen?"

foto: ANPfoto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Hugo de Jonge zit met dilemma: "Is het eerlijk om de hele samenleving maatregelen op te leggen?"

Het kabinet heeft de ingelaste persconferentie vervroegd van volgende week vrijdag naar volgende week dinsdag. Dit op advies van het OMT dat de coronabesmettingen met een zorgwekkend tempo ziet stijgen. Dan voelt iedereen de bui natuurlijk al hangen: er komen nieuwe maatregelen aan. Demissionair minister van volksgezondheid Hugo de Jonge weet dan ook dat hij een grote groep mensen opnieuw boos gaat maken.

Dilemma

Hugo de Jonge laat in gesprek met het AD weten dat het niet makkelijk is om tot nieuwe maatregelen te komen. Het is duidelijk dat de ziekenhuisopnames van coronapatiënten toenemen, maar dat het overgrote deel van de coronapatiënten ongevaccineerd is. "Is het gerechtvaardigd om de hele samenleving beperkingen op te leggen, als we weten dat een deel van de samenleving die extra bescherming nodig heeft?", stelt De Jonge zichzelf de vraag. "In toenemende mate is de epidemie een epidemie geworden van niet-gevaccineerde mensen", concludeert De Jonge.

Geen keuze

Op dit moment is het kabinet er nog niet uit welke maatregelen er genomen gaan worden, die beslissing volgt dinsdag. Wel bestaat er een mogelijkheid dat het kabinet beslist om alleen maatregelen te treffen voor mensen die nog niet gevaccineerd zijn, iets wat tot voor kort onmogelijk leek. Demissionair minister De Jonge laat in het gesprek duidelijk merken dat hij speelt met deze gedachte, maar of de Tweede Kamer hiermee instemt is nog zeer de vraag. De invoering van het coronatoegangsbewijs waarmee ongevaccineerden na een test welkom zijn in een café of theater, ging de kamer al bijna te ver. Nog een stap verder gaan, zal bij veel partijen voor grote ophef zorgen. Het kan zijn dat het kabinet daarom 'gewoon' weer een mondkapjesplicht op scholen en in winkels afkondigt, de QR-bewijzen uitbreidt naar het onderwijs of weer iedereen oproept thuis te werken.

Boosheid

Waar de keuze uiteindelijk ook op gaat vallen, De Jonge weet dat er hoe dan ook onvrede gaat zijn. Het vertrouwen in het coronabeleid is inmiddels gedaald tot onder het vriespunt en Nederlanders zijn het coronagedoe helemaal zat. De grote groep volwassenen die wél is gevaccineerd (nu zo’n 87 procent) zal ongetwijfeld boos worden als zij weer wordt beperkt in haar vrijheid. De kleine groep mensen die niet is gevaccineerd zullen zich wellicht gediscrimineerd voelen wanneer alleen zij maatregelen worden opgelegd. "Maar als we niks doen is er ook onvrede", stelt De Jonge. Wanneer een vijfde golf zich aandoet en de ziekenhuizen opnieuw volstromen en er operaties moeten worden uitgesteld, zorgt dit ook voor woede. Van mensen die geen corona hebben, maar bijvoorbeeld kanker of hartklachten, kan niet weer worden gevraagd te wachten op een operatie als de intensive cares weer overbelast raken. "Dus moeten we dat moment voor zijn", aldus De Jonge.

Ster advertentie
Ster advertentie