Up 2 Date

Aantal zelfdodingen onder jongeren afgelopen jaar met 15 procent toegenomen

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Aantal zelfdodingen onder jongeren afgelopen jaar met 15 procent toegenomen

Het aantal jongeren tot 30 jaar dat om het leven is gekomen door zelfdoding is afgelopen jaar met 15 procent toegenomen tot ruim 300. Die verontrustende cijfers kom van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS). Vooral bij mannen van 20 tot 30 jaar is er een toename in het aantal zelfdodingen te zien.

Lockdownmaanden

Het totaal aantal suïcides in Nederland is afgelopen jaar niet toegenomen, maar onder jongeren zijn de cijfers wel hoger. Waar er gemiddeld iets meer dan 20 jongeren per maand overlijden door zelfdoding waren dit er in januari, februari en december van vorig jaar meer dan 30. Dit zijn tevens de maanden waarin in Nederland een lockdown gold. Volgens de CANS is het mogelijk dat de coronamaatregelen invloed hebben gehad op de toename.

Oorzaak niet zeker

"Contact met leeftijdsgenoten, toekomstperspectief, de wereld ontdekken en vriendschappen vormen is heel belangrijk in deze levensfase", zegt Renske Gilissen, voorzitter van de CANS, op de website van 113 Zelfmoorpreventie. "Veel maatregelen hebben direct invloed op deze domeinen.” Toch zijn de precieze oorzaken van de zelfdodingen niet met zekerheid aan te wijzen. "Er is zelden één oorzaak voor een suïcide, er is vaak sprake van een opeenstapeling van meerdere factoren."

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

'Blijvende schade door lockdowns'

De CANS werd in 2020 opgericht om de mogelijke toename van zelfdodingen tijdens de coronacrisis in de gaten te houden. Het CBS houdt deze cijfers ook bij, maar het duurt vaak wat langer voordat die bekend zijn. Bij de CANS willen ze een actueler beeld.

Eerder deze week kwam vanuit de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) nog het signaal dat lockdowns zorgen voor blijvende schade bij studenten. Kinder- en jeugdpsychiaters zouden het steeds drukker hebben en er komen meer meldingen van studenten met mentale problemen zoals angst, somberheid, stress, onmacht en eenzaamheid.

Mentale klachten onder jongeren

Ook 113 Zelfmoordpreventie constateert dat suïcidecijfers slechts 'het topje van de ijsberg' zijn en dat mentale klachten toenemen onder jongeren. "Waar volwassenen zich na een lockdown in de regel aardig mentaal weten te herstellen, is dat bij jongvolwassenen veel minder het geval", zegt Elnathan Prinsen, voorzitter van NVVP, op hun website. "Zij rapporteerden tijdens de eerste lockdown twee keer zoveel mentale klachten, een aantal maanden later was dit nog steeds anderhalf keer zoveel. Als je dan de volgende lockdown ingaat met meer problemen, dan gaat zich dat stapelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Erover praten

Praten over mentale problemen en zelfmoordgedachten is erg belangrijk. Dit is echter nog vaak een taboe. Volgens Gilissen van 113 kan het daarom helpen als bekende mensen zich hierover uitspreken. Gelukkig gebeurt dat steeds vaker, waardoor de schaamte rondom het onderwerp hopelijk ook minder wordt. Zo zong en sprak Stromae eerder deze week op live televisie nog over zijn moeilijke periode en ook artiesten als Bizzey, Justin Bieber, Will Smith en Lil Wayne waren hier al open over.

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie