Up 2 Date

Jonge zwarte turnster ontvangt excuses nadat ze als enige geen medaille kreeg

foto: YouTube
  1. Newschevron right
  2. Jonge zwarte turnster ontvangt excuses nadat ze als enige geen medaille kreeg

De afgelopen dagen ging er een video uit Ierland viraal, waarin een jong zwart meisje te zien was die tijdens een turnuitreiking als enige persoon geen medaille ontving. Dit zorgde voor veel ophef, waar de Ierse turnbond nu op reageert.

Simone Biles

De video waarin de uitreiking te zien is, dateert uit maart 2022 maar zorgde deze maand pas voor veel ophef. De uitreiking voor de jonge turnsters vond plaats in het Ierse Dublin en in de video is te zien hoe een hele rij kinderen een medaille ontving, behalve een zwart meisje. Op sociale media reageren veel mensen op het racistische voorval. Zo ook olympisch turnkampioen Simone Biles. "Het filmpje breekt mijn hart. In geen enkele sport is er ruimte voor racisme", laat ze via X (voorheen Twitter) weten.

Officiële excuses

De turnbond liet afgelopen vrijdag weten dat ze toentertijd een klacht met betrekking tot racisme hebben ontvangen van de ouders van het meisje. De turnster zou uiteindelijk toch nog na de uitreiking een medaille hebben ontvangen en de bond zou zich hebben verontschuldigd tegenover haar ouders. Volgens haar moeder is er nooit officieel excuses gemaakt voor de situatie. Tot vandaag: de bond heeft namelijk in een verklaring laten weten dat ze tegen "elke vorm van racisme" zijn. Er wordt excuses gemaakt voor "alle onrust die is veroorzaakt". "Wat die dag is gebeurd, had niet mogen gebeuren en dat spijt ons ten zeerste", is te lezen in de verklaring op hun site. Ook zou er een onafhankelijke deskundige binnen het team zijn aangesteld, die zich zal ontfermen over dit soort procedures.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie