Up 2 Date

Oeigoerse dorpsnamen met Islamitische betekenis veranderd naar 'Oosterse' varianten

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Oeigoerse dorpsnamen met Islamitische betekenis veranderd naar 'Oosterse' varianten

In de Chinese provincie Xinjiang zijn recentelijk 630 Oeigoerse dorpsnamen met religieuze en culturele verwijzingen aangepast. Dit blijkt uit een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en de Noorse NGO Uyghur Hjelp.

'GELUK EN EENHEID'

Volgens het onderzoek van Human Rights Watch en Uyghur Hjelp zijn de namen van honderden dorpen in Xinjiang aangepast. Tussen 2009 en 2023 werden namen met diepe culturele en religieuze wortels vervangen door nieuwe namen die 'positief' klinken, zoals ‘Geluk’ en ‘Eenheid’. De meeste van deze veranderingen vonden plaats tussen 2017 en 2019, een periode van intensieve hervormingen in de regio.

Deze aanpassingen zijn niet zomaar een kwestie van modernisering; ze zijn een bewuste poging om de Oeigoerse cultuur en religieuze invloeden te verminderen en doen verdwijnen. Dit stelt de verantwoordelijke voor China van Human Rights Watch. Die benadrukt dat deze naamswijzigingen deel uitmaken van een bredere strategie om de Oeigoerse identiteit te ondermijnen. Voor veel Oeigoeren zijn deze naamswijzigingen een pijnlijke herinnering aan de voortdurende onderdrukking en het verlies van hun culturele erfgoed.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

OEIGOEREN

De Oeigoeren, een moslimminderheid in China met Turkse roots, leven in het noordwesten van het land. Ze hebben een rijke en unieke cultuur die de afgelopen jaren steeds meer onder druk is komen te staan. De overheid wil dat de Oeigoeren zich aanpassen aan de Han-bevolking, die 90% van de bevolking uitmaakt.

Een van de meest controversiële maatregelen zijn de zogehete 'heropvoedingskampen', waar Oeigoeren gedwongen worden om hun culturele en religieuze praktijken op te geven. De autoriteiten ontkennen het bestaan van deze kampen en beweren dat ze zich "richten op vrede en welvaart in de regio door terrorisme te bestrijden."

INTERNATIONALE REACTIES

Internationale organisaties en regeringen hebben meerdere keren hun bezorgdheid geuit over de mensenrechtensituatie in Xinjiang. In Nederland vond een meerderheid van de Tweede Kamer in 2021 dat de acties tegen de Oeigoeren zelfs neigen naar genocide.

Ster advertentie
Ster advertentie