Up 2 Date

Joran van der Sloot wordt ondanks protest tijdelijk uitgeleverd aan VS

foto: EPA
  1. Newschevron right
  2. Joran van der Sloot wordt ondanks protest tijdelijk uitgeleverd aan VS

Joran van der Sloot wordt tijdelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten, zo meldt het Peruaanse hooggerechtshof op Twitter. De 35-jarige Nederlander probeerde zijn uitlevering aan te vechten, maar dat bleek tevergeefs.

Fraude en afpersing

Van der Sloot zit in Peru een straf uit van 28 jaar voor de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores in 2010. Daarnaast is hij in de VS ook aangeklaagd voor fraude en afpersing van de familie van Natalee Holloway, de Amerikaanse tiener die in 2005 op Aruba verdween nadat ze voor het laatst samen met Van der Sloot werd gezien.

Volgens het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM) heeft de Nederlander in 2010 25.000 dollar cash aangenomen van de familie van Holloway. In ruil daarvoor zou hij hen naar het lichaam van Natalee leiden. Kort daarna vertrok Van der Sloot naar Peru zonder zijn belofte waar te maken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van gedachte veranderd

De Peruaanse justitie maakte vorige maand al bekend Van der Sloot tijdelijk uit te gaan leveren aan de VS vanwege de afpersingszaak. Aanvankelijk was hij niet van plan zijn uitlevering aan te vechten, maar volgens zijn advocaat Máximo Altéz is hij van gedachte veranderd. De raadsman zegt dat dit gebeurde nadat de Nederlandse ambassade hem overtuigde om in beroep te gaan.

Dat leverde uiteindelijk niets op, want de uitlevering staat nog altijd gepland voor aanstaande donderdag. In aanloop daarnaartoe is de veroordeelde crimineel afgelopen weekend vanuit de Challapalca-gevangenis in het zuiden van Peru onder zware beveiliging verplaatst naar een gevangenis in de hoofdstad Lima.

Garanties

De VS hoopt Van der Sloot nu ook te veroordelen in de zaak van Holloway. Misschien niet voor de moord, maar wel voor fraude en afpersing. De uitlevering was echter een langdurig proces. De rechters in Peru wilden garanties dat Van der Sloot na zijn berechting in de VS eerst terug wordt gebracht naar de gevangenis in Peru. De Peruaanse justitie wil namelijk dat hij eerst zijn straf uitzit voor de moord op Stephany Flores en drugshandel. Dat heeft de VS nu toegezegd.

Ster advertentie
Ster advertentie