Up 2 Date

Door corona worden veel operaties uitgesteld en dat kan grote gevolgen hebben

foto: ANP Handouts
  1. Newschevron right
  2. Door corona worden veel operaties uitgesteld en dat kan grote gevolgen hebben

Ziekenhuizen hebben bijna de helft van de geplande operaties, behandeling en controles afgezegd vanwege de coronacrisis. De zorg voor coronapatiënten heeft voorrang, maar dat gaat ten koste van andere patiënten. Artsen vrezen dat dit op de lange termijn grote gevolgen heeft. De Volkskrant spreekt van een 'schaduwcrisis' in de Nederlandse ziekenhuizen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Afgezegd

De meeste ziekenhuizen hebben de afgelopen weken een groot gedeelte van de niet-acute ziekenhuiszorg afgezegd. Volgens het adviesbureau voor de gezondheidszorg Gupta Strategists wordt zeker 40 procent van de ziekenhuiszorg niet meer geleverd. Het zou gaan om zo'n half miljoen afgebelde patiënten per week.

Tot de niet-acute zorg hoort bijvoorbeeld het aanleggen van stoma's, hersteloperaties voor mensen met hevige pijn en het maken van CT-scans om tumoren of uitzaaiingen op te sporen. Ook zijn veel chemobehandelingen verplaatst en zijn sommige instellingen gestopt met borstkankeronderzoek.

Coronapatiënten

De reden dat zoveel niet-acute ziekenhuiszorg is afgezegd, is vanwege de extreme toename aan coronapatiënten. Ziekenhuizen willen deze coronapatiënten zo goed mogelijk kunnen verzorgen. Daarnaast willen ziekenhuizen voorkomen dat er meer patiënten en personeelsleden besmet raken. Voor kwetsbare patiënten kan een ingreep in het ziekenhuis ook gevaarlijk zijn, omdat een coronabesmetting hen mogelijk fataal wordt.

Grens

De Amsterdamse radioloog Martijn Meijerink geeft aan dat het uitstellen van zorg op lange termijn problemen kan opleveren. Hoe langer de crisis duurt, hoe groter de wachtlijst aan patiënten. "Niet alleen voor de operaties die wel kunnen even kunnen wachten zonder risico, maar ook voor de patiënten met de urgente zorg. In mijn specifieke geval - ik behandel veel kankerpatiënten - gaat het over patiënten met groeiende kwaadaardige tumoren." Meijerink geeft aan dat de meeste patiënten wel even kunnen wachten, maar er is een grens.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stamceldonor

De negentienjarige Maud is een van de patiënten die moet wachten op haar behandeling. Ze heeft acute leukemie en heeft een stamceldonatie nodig om te genezen. Ondanks dat matches lastig te vinden zijn, werd er voor Maud een geschikte donor gevonden. Toch kan de stamceltransplantatie vanwege de coronacrisis niet doorgaan. Het ziekenhuis is namelijk niet zeker of de cellen wel op tijd bij Maud kunnen komen. "Je wordt overrompeld met het nieuws dat het toch niet doorgaat, terwijl je je mentaal en fysiek al helemaal aan het voorbereiden bent", vertelt ze in de TopiX-podcast.

Hoe langer de operatie uitgesteld wordt, hoe langer Mauds lichaam moet vechten tegen de kanker. "Het is echt een spoedsituatie. We kunnen niet wachten. Ik heb die tijd niet." Volgende week maandag gaat Maud opnieuw naar het ziekenhuis om de behandeling in gang te zetten en hopelijk kan de transplantatie dan op 7 april alsnog plaatsvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie