Vader van slachtoffer aanslag in Utrecht: "Ik heb levenslang gekregen"
- News
- Vader van slachtoffer aanslag in Utrecht: "Ik heb levenslang gekregen"
Video niet beschikbaar
Gökmen T. die op 18 maart de aanslag bij een tram in Utrecht heeft gepleegd, verscheen maandag voor de rechter. Hij vertelde dat het westerse geweld tegen moslims en het beledigen van de islam voor hem het motief waren van zijn daden. De komende periode zal na onderzoek blijken of T. een ideologisch gemotiveerde terrorist is, of dat hij een doorgedraaide man is met een psychische stoornis.
"Lafaard!"
Toen de rechters de zaal verlieten, zei Gökmen T. "Jullie zijn minder waard dan..." maar hij werd onderbroken door René Verschuur, de vader van het 19-jarige slachtoffer Roos. Hij schreeuwde dat T. een lafaard en een varken is. Diezelfde avond schoof de vader zeer geëmotioneerd aan bij Pauw. Samen met zijn advocaat Sébas Diekstra vertelde hij over de dag van de aanslag en hoe het er maandag aan toeging in de rechtszaal.
"Hij schrok"
René Verschuur wilde de man die zijn dochter had vermoord in de ogen kunnen kijken. In het begin had hij daar moeite mee, maar toen de rechters wegliepen greep hij zijn kans: "Toen hij opstond heb ik mijn kans gegrepen en uit emotie wat dingen geroepen." Het viel René op dat T. een hele lege blik had, maar die heeft hij weg weten te werken met zijn reactie: "Hij schrok denk ik wel toen ik die gil gaf," zei René. "Dat moest ik wel doen, omdat ik hem wilde zien."
Onbeschoftheid
De advocaat van René, Sébas Diekstra, vertelde bij Pauw dat hij nog nooit iemand zo berekend heeft zien zitten in de rechtbank. "De manier waarop hij met een halve glimlach het publiek inkeek en de onbeschoftheid richting de voorzitter. Je had echt het gevoel dat niemand in die zaal ook maar grip op hem zou kunnen krijgen. Hij verhardde zo erg in die gestoorde motieven, even los van zijn psychische toestand, maar zoveel maanden vraag je je af of dat gaat veranderen in zijn hoofd."
Psychische stoornis?
Gökmen T. gaf in de rechtszaal en in eerdere gesprekken keer op keer aan dat de islam zijn drijfveer is. Het openbaar ministerie gaat daarom voorlopig nog uit van een terroristisch motief, maar rechtbankverslaggever Saskia Belleman zegt dat nog kan blijken dat deze man een psychische stoornis heeft, omdat hij nog moet worden onderzocht. "Ik heb geen witte jas, maar ik maak veel verdachten mee die in een psychose dingen hebben gedaan. Die schetsen hoe ze er dan aan toe zijn. Deze man komt niet over als iemand die in een psychose heeft gehandeld," aldus de journalist van De Telegraaf.
Laatste woorden van Roos
Bij Pauw vertelde René Verschuur ook over de dag van de aanslag. Hij had Roos net op de tram gezet, omdat ze de bus had gemist. Een kwartier later werd René gebeld door haar werkgever met slecht nieuws. De werkgever had net met Roos gesproken en dat gesprek werd geëindigd met - wat nu blijkt - de laatste woorden van Roos: "Ik word beschoten! Fuck, ik word beschoten!"
"Verschrikkelijke uren"
Direct na dat verontrustende gesprek belde de werkgever van Roos haar vader op en zei dat ze mogelijk was neergestoken of neergeschoten. René geloofde het in eerst instantie niet: "Ik zei: joh doe normaal!" René belde vervolgens met 112 en hoorde iets over een aanslag. Hij belde vervolgens het ziekenhuis waar hij werkt en die adviseerden hem om naar het crisiscentrum in het UMC te gaan. "Haar baas was ondertussen in de auto gestapt en is in een noodgang naar mij gekomen uit Rotterdam. Hij heeft mij opgepikt in Vianen. We zijn naar het UMC gereden en hebben daar uren zitten wachten. Verschrikkelijke uren."
Identificatie
In het ziekenhuis kreeg René continu om de paar uur een briefing. Ze hoorden continu dat er slachtoffers binnengebracht werden. Na uren hadden ze nog steeds niets gehoord over Roos: "Ik wist nog helemaal niets. Op het moment dat de zaal steeds minder vol raakte in de loop van uren, blijven er maar een paar koppels over. Dan is één plus één twee. Je weet op dat moment dat er drie mensen zijn overleden. Toen kwam de politie naar ons toe en dan kregen we in een kamertje te horen dat ze door identificatie van haar armband en kettinkje wisten dat ze helaas was overleden."
Laatste beelden van Roos
René heeft veel gehad aan een animatie van de aanslag, maar hij wil de laatste seconden van Roos ook zien op de beelden. Er zijn beelden die niet in de rechtszaak vertoond gaan worden, maar dat zal volgens Saskia Belleman niet in een openbare zitting gebeuren. Volgens advocaat Sébas Diekstra mag René de beelden zien, maar dat zal stapsgewijs moeten. "Hij zal met Slachtofferhulp fasegewijs eerst met foto's stap voor stap daar naartoe moeten werken. Het is heftig om dat direct in detail te moeten aanschouwen." René wil dat traject zeker in om de laatste beelden van zijn dochter te kunnen zien. Geëmotioneerd zegt hij: "Ik wil het gewoon."
"Ik heb levenslang gekregen"
Het leven van René staat sinds die dag compleet op z'n kop: "Alles ben je kwijt. Je gevoel in je hoofd is niet uit te leggen aan mensen. Mijn huis kan ik niet meer in. Ik zie haar overal liggen, staan, lopen en de deur open doen. Ik ben een aantal keren in haar bed wakker geworden. Dan ga je vluchten en krijg je ongelukken." René zit nu in een revalidatiecentrum waar hij meer rust heeft. Toch ziet hij Roos nog iedere minuut: "Ze is er continu. Elke minuut en dat gaat ook niet meer veranderen. Ik heb levenslang gekregen. Meerdere mensen. En ik niet alleen. Andere slachtoffers hebben ook levenslang. Een vader van drie kinderen. Het is niet te bevatten. Het is zo onwerkelijk." René wil ook spreken in de rechtszaal: "Ik wil laten voelen wat hij mij heeft aangedaan. Ik wil dat hij zijn leven lang, waar hij ook zit, aan mij denkt en altijd achterom kijkt."