Beladen rechtszaak tegen Derek Chauvin vandaag begonnen
- News
- Beladen rechtszaak tegen Derek Chauvin vandaag begonnen
Vandaag begint in Minneapolis de rechtszaak tegen Derek Chauvin, de witte agent onder wiens knie George Floyd stierf. Gezien de woede en ophef die er ontstond na de dood van Floyd, is het proces een van de meest politiek geladen rechtszaken van de afgelopen decennia in de Verenigde Staten.
De zaak
In de rechtszaak gaat het er om of Chauvin (44) wordt veroordeeld voor doodslag of 'onopzettelijke moord', een zwaardere aanklacht. Voor doodslag zou hij vier jaar cel kunnen krijgen, terwijl er voor 'onopzettelijke moord' doorgaans elf jaar staat. De rechter kan ook nog afwijken van die elf jaar.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De advocaat van Chauvin zal betogen dat de zaak niets met racisme te maken heeft. Daarnaast zou Floyd volgens hem niet zijn gestorven door de nekklem, maar door hartproblemen en het gebruik van fentanyl, waarvan sporen in zijn lichaam werden gevonden. Ook zou hij volgens de advocaat al verzwakt zijn geweest door drugsgebruik en een coronabesmetting die hij net achter de rug had. Het wordt echter lastig om de jury daarvan te overtuigen, aangezien twee lijkschouwers afzonderlijk al tot de conclusie kwamen dat Floyd is gestorven door verstikking.
De verwachting is dat Chauvins advocaat zal betogen dat het gebruik van de nekklem een veel gebruikte techniek is die bovendien is toegestaan. Daarnaast gaat hij waarschijnlijk beelden laten zien van een eerdere aanhouding van Floyd, waarbij hij zich vreemd zou gedragen en de aanwijzingen van de agenten weigerde op te volgen.
Het bewijs
Het voornaamste bewijsmateriaal voor de openbaar aanklager is ongetwijfeld het ruim acht minuten durende filmpje. Darnella Frazier, de maker van het filmpje, zal zelf ook als getuige aan het woord komen. Daarnaast zullen de openbaar aanklagers het verleden van Chauvin aanhalen, waarin hij al vaker zijn boekje te buiten ging. Hij is namelijk al verschillende malen op zijn vingers getikt vanwege zijn gedrag.
Opmerkelijk is dat het stadsbestuur van Minneapolis in een civiele zaak eerder deze maand al instemde met een recordbedrag van 23 miljoen euro als compensatie voor de familie van Floyd.
De jury
Het was een enorme klus om een twaalfkoppige jury samen te stellen voor dit proces. Daarvoor moesten namelijk mensen worden gevonden die niet van de zaak hadden gehoord of er een opinie over hadden. De kandidaten kregen lange vragenlijsten voorgelegd waarop ze bijvoorbeeld moesten aangeven hoe vaak ze de beelden hadden gezien en of ze bijvoorbeeld aan Black Lives Matter-protesten hadden meegedaan. Nadat vele juryleden om deze redenen waren afgevallen, werden de overgebleven kandidaten ook nog mondeling ondervraagd, waarbij zowel de aanklagers als advocaten het recht hadden een bepaald aantal mensen zonder verdere motivatie te weigeren.
Het verleden
Toen mensen de videobeelden te zien kregen van het voorval, waarbij de agent ruim acht minuten lang met zijn knie op de nek van Floyd drukte, ontstond er een golf aan demonstraties. Door het hele land protesteerden mensen tegen het buitensporige politiegeweld waarvan zwarte Amerikanen vaak het slachtoffer worden. De rechtszaak is daarom zeer politiek geladen. Uit het verleden is gebleken dat rechtszaken waarin witte politieagenten werden vrijgesproken, tot enorme ophef en rellen kunnen leiden. Het grootste voorbeeld daarvan zijn de rellen in Los Angeles in 1992, toen een voornamelijk witte jury vier politieagenten vrijsprak van de mishandeling van de zwarte taxichauffeur Rodney King. Ook dit voorval werd vastgelegd op video.