Man die 28 jaar onterecht vastzat vrijgelaten, krijgt geen schadevergoeding
- News
- Man die 28 jaar onterecht vastzat vrijgelaten, krijgt geen schadevergoeding
Lamar Johnson zat 28 jaar vast voor een moord die voor zijn huis werd gepleegd. Hoewel hij een levenslange celstraf opgelegd kreeg, kwam hij deze week vrij. Zijn advocaat liet de zaak namelijk opnieuw onderzoeken en met succes: Johnson bleek al die tijd onschuldig te zijn. Volgens persbureau AP ontvangt hij geen schadevergoeding voor de verloren jaren.
Moord in 1994
Johnson claimde vanaf het begin van de procedure onschuldig te zijn in de zaak. Na 28 jaar is zijn gelijk dan eindelijk bewezen. "Dit is ongelofelijk", reageerde de man die in 1994 werd veroordeeld voor de moord op Marcus Boyd. Hoewel Boyd voor het huis van Johnson omgebracht werd, maakte de verdachte aan de rechters en jury duidelijk dat hij op het moment van de liquidatie niet thuis was.
Naast Johnson werd ook een man genaamd Phil Campbell verdacht van de moord. Ze zouden Boyd gezamenlijk om het leven gebracht hebben. Beiden werden veroordeeld tot een gevangenisstraf.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Bewijs van onschuld'
In samenwerking met de non-profitorganisatie Innocence Project diende een advocaat in augustus een verzoek in bij de rechtbank om de zaak opnieuw onder de loep te nemen. Om de zaak te kunnen heropenen, moest er volgens de rechtbank "betrouwbaar bewijs van daadwerkelijke onschuld zijn", laat persbureau AP weten.
Verklaringen van twee specifieke personen hebben uiteindelijk een belangrijke rol gespeeld in de vrijlating van Johnson. Zo heeft een van de oorspronkelijke getuigen zijn verklaring teruggetrokken. Hij gaf aan dat hij tijdens zijn getuigenverklaring onder druk werd gezet door de politie en zelfs een compensatie ontving om te verklaren dat Johnson schuldig zou zijn. Een andere gevangene maakte tijdens het heronderzoek duidelijk dat hij degene was die de moord met Campbell pleegde. Op die manier werd dus bewezen dat Johnson onschuldig is.
Geen schadevergoeding
Hoewel er veel euforie heerst over de vrijlating van Johnson, is er ook nog steeds teleurstelling. De man die 28 jaar lang onterecht achter tralies verdween, krijgt namelijk geen compensatie voor de verloren jaren. En dat heeft te maken met de wetgeving in Missouri, de staat in Amerika waar het drama zich afspeelde. Het is daar namelijk zo dat je enkel recht hebt op een schadevergoeding als met behulp van DNA-onderzoek bewezen wordt dat je onterecht vastgezeten hebt. En de resultaten van een DNA-onderzoek zijn niet de reden dat Johnson inmiddels is vrijgesproken, waardoor hij (voorlopig) geen recht heeft op een financiële compensatie.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.