Steden willen het opkopen van huizen door beleggers zo snel mogelijk verbieden
- News
- Steden willen het opkopen van huizen door beleggers zo snel mogelijk verbieden
De eerste grote steden van Nederland maken plannen om flink in te grijpen op de woningmarkt. Op dit moment zitten veel starters in een te duur huurhuis en komen zij niet in aanmerking voor een betaalbare koopwoning door huurbazen en beleggers die veel huizen opkopen. Rotterdam, Eindhoven, Den Haag en Haarlem verwachten uiterlijk begin volgend jaar een beleggersverbod te kunnen instellen in bepaalde wijken, zo schrijft het FD.
Krapte en hoge prijzen tegengaan
Het opkoopverbod dat de steden willen invoeren, moet ervoor zorgen dat de huurprijzen gaan dalen en dat starters makkelijker een woning kunnen kopen. De steden kunnen wijken aanwijzen waarin beleggers geen goedkope of middeldure panden meer mogen opkopen met het doel die panden te verhuren. De gemeentebestuurders zijn enthousiast en de zeven grootste gemeenten willen een verbod instellen als de Eerste Kamer hiermee akkoord gaat.
Koopstartes vissen vaak achter het net als beleggers gaan kopen
Beleggers zijn niet blij
De beleggers zijn niet te spreken over de maatregel, maar ook De Nederlandsche Bank (DNB) heeft zijn twijfels. Volgens de bank is het niet zeker dat de huurprijzen in de vrije sector hierdoor opeens omlaag gaan. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft laat in gesprek met NOS Radio 1 Journaal weten ook zijn twijfels te hebben of dit het woningtekort gaat oplossen. "Je voegt hierdoor geen extra woningen toe. Maar voor koopstarters betekent het dat ze iets meer mogelijkheden krijgen. Zij vissen vaak achter het net als beleggers gaan kopen", aldus Boelhouwer
Tegen de verkamering
De hoogleraar denkt dat de nieuwe regel vooral wordt ingelast, omdat de leefbaarheid in de steden onder druk staat. Volgens Boelhouwer worden veel woningen door beleggers 'verkamerd'. Dit betekent dat het pand wordt opgedeeld in zoveel mogelijk kamers om die vervolgens te verhuren aan zoveel mogelijk studenten of arbeidsmigranten. Daardoor komen er meer mensen in een woning te zitten dan normaal en dit zorgt voor veel overlast. Als voorbeeld van een wijk waar dit veel gebeurt noemt Boelhouwer het Laakkwartier in Den Haag: "Daar wordt momenteel bijna alles opgekocht door beleggers en dat geeft heel veel overlast".