Up 2 Date

Netanyahu stelt stemming over wapenstilstand in Gaza uit, beschuldigt Hamas van dwarsliggen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Netanyahu stelt stemming over wapenstilstand in Gaza uit, beschuldigt Hamas van dwarsliggen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de stemming van het veiligheidskabinet over het staakt-het-vuren voor onbepaalde tijd uitgesteld. Het veiligheidskabinet zou donderdagochtend bijeenkomen om de deal met Hamas te bespreken, maar volgens Netanyahu komt Hamas last minute terug op bepaalde details uit het akkoord.

Spanningen in kabinet van Netanyahu

Volgens de Israëlische krant Haaretz zei Netanyahu dat Hamas de afspraken over Palestijnse gevangenen wil aanpassen. Naar verluidt eist Hamas dat het zelf mag bepalen welke Palestijnen vrijgelaten moeten worden door Israël. Volgens Netanyahu is er echter afgesproken dat Israël vrijlating per geval mocht weigeren.

Hamas spreekt de beschuldigingen van Netanyahu echter tegen. Zij stellen volkomen achter de afspraken te staan die gisteren zijn gemaakt. Ook Al Jazeera meldt dat het er niet op lijkt dat Hamas terugkomt op gemaakte afspraken. Volgens het nieuwsmedium ziet het ernaar uit dat het uitstel van de ministerraad vooral te maken heeft met spanningen binnen het Israëlische kabinet. Zo dreigt de partij van de ultrarechtse minister Smotrich, de Religieus Zionischte Partij, uit de coalitie te stappen als de oorlog niet verdergaat. Ook minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir is fel tegen de wapenstilstand en dreigt op te stappen.

Het is vooralsnog onduidelijk wanneer de stemming over de wapenstilstand plaats zal vinden. Ondanks dat er felle tegenstanders zijn in de Israëlische regering is de verwachting dat de meeste kabinetsleden voor het staakt-het-vuren zullen stemmen. Eerder riep de Israëlische president Isaac Herzog het kabinet al op om voor de wapenstilstand te stemmen.

Akkoord tussen Hamas en Israël

Hamas en Israël bereikten gisteren in de Qatarese hoofdstad Doha een akkoord over een staakt-het-vuren in Gaza. Het akkoord, dat op zondag 19 januari om 11.15 uur Nederlandse tijd moet ingaan, moet een einde maken aan het bloedvergieten in Gaza dat al 466 duurt en het uitruilen van gijzelaars en Palestijnse gevangenen bewerkstelligen.

Deal bestaat uit drie fases

De deal bestaat volgens persbureau Reuters uit drie fases. In de eerste fase, die zes weken duurt, laat Hamas 33 Israëlische gijzelaars vrij. Voor elke vrijgelaten Israëlische gijzelaar laat Israël dertig Palestijnse gevangenen vrij en voor elke vrijgelaten Israëlische vrouwelijke militair vijftig Palestijnse gevangenen. Ook zullen alle Palestijnse vrouwen en kinderen worden vrijgelaten die sinds 7 oktober 2023 gevangen zijn genomen. Daarnaast trekken Israëlische soldaten zich terug uit Centraal-Gaza en kunnen Gazanen terugkeren naar het noorden.

Op de zestiende dag van de eerste dagen beginnen de onderhandelingen over de tweede fase. De verwachting is dat die gaan over de vrijlating van de overige gijzelaars, een permanente wapenstilstand en een volledige terugtrekking van het Israëlische leger. In de derde fase worden de overleden gijzelaars naar Israël gebracht en zullen Egypte, Qatar en de VN toezicht houden op de wederopbouw van Gaza.

Akkoord komt te laat

Voor veel Palestijnen komt de wapenstilstand te laat. Zo zijn honderden families volledig uit het bevolkingsregister verdwenen. Minstens 46.000 mensen zijn omgekomen door Israëlisch geweld of ziektes. De officiële cijfers komen van de Palestijnse autoriteiten, maar onderzoekers stellen dat het werkelijke aantal aanzienlijk hoger ligt.

Aanvallen gaan onverminderd door

Ondanks dat er in Gaza gefeest werd nadat het nieuws over het akkoord naar buiten kwam, gaan de aanvallen van het Israëlische leger onverminderd door. Volgens Hamas zijn zeker 73 Palestijnen, waaronder 20 kinderen en 25 vrouwen, sinds de aankondiging van de deal omgekomen door geweld van Israëlische militairen. De meeste doden vielen in Gaza-stad.

Ster advertentie
Ster advertentie