Klassiek beeld loverboy verleden tijd: seksuele uitbuiting vaak al na een week
- News
- Klassiek beeld loverboy verleden tijd: seksuele uitbuiting vaak al na een week
In Nederland worden nog steeds honderden meisjes per jaar het slachtoffer van loverboys. Het beeld van daders die de tijd nemen om hun slachtoffers in te palmen met veel cadeaus is echter verleden tijd. Uit een nieuw onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) is namelijk gebleken dat er in 51% van de gevallen al na een week seksuele uitbuiting plaatsvindt.
Veel sneller
In het social media-tijdperk is het niet meer vanzelfsprekend dat de loverboys eerst de slachtoffers verliefd maken. Er zijn namelijk genoeg andere mogelijkheden die het proces kunnen versnellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld via datingwebsites of social media, waarop slachtoffers soms al binnen een paar uur worden gedwongen om een naaktfoto te versturen. Op deze manier gaat het inpalmen veel sneller dan vroeger: ''Tegenwoordig wordt er zelfs met geweld gedreigd of echt daadwerkelijk geweld ingezet. Of er wordt gechanteerd met seksuele naaktbeelden'', vertelt Shamir Ceuleers van het CKM tegen NOS.
Kenmerken loverboys
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de nieuwe loverboys te herkennen zijn aan bepaalde kenmerken, zoals alcohol- en drugsgebruik, zwakke sociaaleconomische status en traumatische jeugdervaringen. Vanaf jonge leeftijd zouden zij zich al op het criminele pad bevinden. In 40 procent van de gevallen zijn de daders zelfs jonger dan 23 jaar.
Oplossing
Dat de loverboys tegenwoordig tien keer sneller handelen dan voorheen is een kwalijke zaak voor het voorkomen van het probleem. De politie kan namelijk moeilijk inzicht krijgen in de situatie en heeft hierdoor vaak moeite met het oppakken van de daders. Daarom is het belangrijk dat er wordt samengewerkt met andere instellingen, zoals zorginstanties en hulpverleningsinstellingen. Ruim de helft van de daders is al bij veel instellingen bekend en daar moeten politieambtenaren gebruik van gaan maken, vindt Shamir Ceuleers.
Gert Buist, adviseur mensenhandel, vertelt tegen NOS dat de verkregen inzichten van het rapport belangrijk zijn: ''Nu we de kenmerken van de daders beter kennen, herkennen we ze misschien ook beter en krijgen we ze eerder in de gaten.''
Lees ook
Up 2 Date
Coronamaatregelen slecht voor seksuele ontwikkeling jongerenFunX
Leila wil met film 'Maysa' meer begrip creëren over tonic immobility bij seksueel geweldEntertainment
Realityserie over T.I. en zijn vrouw gestopt vanwege beschuldigingen seksueel misbruikUp 2 Date
Horeca en sekswerkers protesteren vandaag tegen coronaregels: "We zitten er doorheen"