Up 2 Date

Senaat stemt in met spoedwet die avondklok tenminste tot 2 maart in stand houdt

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Senaat stemt in met spoedwet die avondklok tenminste tot 2 maart in stand houdt

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer ingestemd met een spoedwet om de avondklok in stand te kunnen houden. Dat betekent dat de avondklok in ieder geval tot 2 maart blijft gelden, ongeacht de uitslag van het hoger beroep dat nog loopt over de ingrijpende maatregel.

Ruime meerderheid

Een meerderheid van 45 senatoren stemde voor het nieuwe wetsvoorstel, 13 stemden tegen. De nieuwe avondklok-wet gaat dit weekend al in. Donderdag sprak de Tweede Kamer al zijn steun uit voor de spoedwet, die vrijdagavond dus ook doorkwam in de Eerste Kamer. Senatoren vergaderden de hele dag over de wet en ondanks veel kritiek op de juridische onderbouwing van de wet, stemde een ruime meerderheid toch voor.

Rechtszaak

De Staat verloor dinsdag de rechtszaak die protestgroep Viruswaarheid had aangespannen. De rechter concludeerde dat een goede onderbouwing van de avondklok ontbreekt en dat de maatregel op basis van een verkeerde wet is ingevoerd, wat betekende dat de maatregel per direct moest worden opgeheven. Uiteindelijk werd de rechtszaak geschorst waardoor de avondklok toch geldig bleef. In de tussentijd bereidde het demissionaire kabinet een spoedwet voor op basis van een andere juridische grondslag, waardoor de avondklok alsnog kan blijven gelden.

Hoger beroep

Volgende week doet de rechter pas een uitspraak in het hoger beroep tussen de Staat en Viruswaarheid. Door de spoedwet zal de avondklok, ongeacht de uitspraak, dus in ieder geval tot en met 2 maart in stand blijven. Toch is het hoger beroep nog steeds belangrijk, omdat het bijvoorbeeld consequenties kan hebben voor de tienduizenden avondklokboetes die al zijn uitgedeeld. De boete van het tussen 21:00 en 04:30 uur op straat zijn zonder geldige reden bedraagt 95 euro.

Ster advertentie
Ster advertentie