Up 2 Date

Artsen zonder Grenzen stuurt team naar Ter Apel: "Situatie mensonwaardig"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Artsen zonder Grenzen stuurt team naar Ter Apel: "Situatie mensonwaardig"

Artsen zonder Grenzen (AzG) gaat vanaf vandaag medische en psychologische hulp bieden bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Het is voor het eerst dat de internationale hulporganisatie een team inzet in Nederland. "Omdat de Nederlandse overheid het zo laat afweten", aldus directeur Judith Sargentini tegen het AD.

'Dreigende medische noodgevallen'

Eerder is AzG de situatie in Ter Apel al komen bekijken. De hulporganisatie vergelijkt de leefomstandigheden met die in het beruchte Griekse vluchtelingenkamp Moria op Lesbos en noemt ze 'mensonwaardig'. Zo lopen mensen ziektes op door het gebrek aan hygiëne - vieze toiletten en geen douches - en slapen veel van hen noodgedwongen buiten, wat voor weer het ook is.

De afgelopen twee nachten sliep er een recordaantal van 700 mensen in de buitenlucht onder wie ook kinderen, chronisch zieken en zwangere vrouwen. Daarnaast dreigt de medicijnvoorraad op te raken. "Als deze situatie zo doorgaat, kan dit leiden tot ernstige medische noodgevallen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Baby overleden

Gisteren werd bekend dat er een drie maanden oude baby is overleden in de sporthal bij het aanmeldcentrum, die dienst doet als extra opvanglocatie. Naar de oorzaak wordt momenteel onderzoek gedaan.

Op dezelfde dag is er tot grote frustratie van veel mensen door de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, Koen Schuiling, een noodverordening afgekondigd die alle tenten en kampeerspullen bij Ter Apel per direct verbiedt. Dit omdat die gebruikt zouden kunnen worden om verboden middelen of wapens in te verbergen en omdat tenten het zicht zouden belemmeren.

Trauma's

Het team dat, in overleg met het Rode Kruis, aan de slag gaat in Ter Apel bestaat uit vijf mensen, die basisgezondheidszorg kunnen leveren, maar volwassenen en kinderen ook helpen met psychologische eerste hulp. "Ze hebben een zware reis achter de rug waarbij ze wonden hebben opgelopen, ze hebben hun medicijnen voor chronische ziektes als diabetes niet meer en sommigen zijn seksueel misbruikt", aldus directeur Sergentini bij NPO Radio 1. "Zo'n reis gaat je niet in de koude kleren zitten. Veel mensen hebben trauma's opgelopen."

Het is de bedoeling dat AzG vier tot zes weken blijft, "als korte termijn oplossing."

Ster advertentie
Ster advertentie