Hoe vrij van ongelijkheid zijn Zuid-Afrikaanse jongeren anno 2019?
- News
- Hoe vrij van ongelijkheid zijn Zuid-Afrikaanse jongeren anno 2019?
Leeft de nieuwe generatie jonge Zuid-Afrikanen echt in de vrijheid waar Nelson Mandela naar streefde? Het is ruim 25 jaar geleden - op 27 april 1994 - dat de anti-apartheidsstrijder tot president van Zuid-Afrika werd verkozen tijdens de eerste democratische verkiezingen daar. Hij wilde mensen bevrijden van armoede, ontbering, lijden, gender- en andere discriminatie. De inmiddels overleden strijder stond voor vrijheid, gelijkheid en een zogeheten regenboognatie, maar wat is anno 2019 eigenlijk de stand van zaken? De NOS maakte een mini-docu over drie Zuid-Afrikaanse jongeren die na de afschaffing van de apartheid zijn geboren.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
tot op een zekere hoogte
Neo Buthelezi, Uzusiphe Mpho Nkuzo en Myckey MJ zijn vrij geboren in Zuid-Afrika en hebben ieder een ander verhaal. De eerste twee worden gezien als zwart en de derde als kleurling (een mix tussen zwart en wit). Myckey MJ, die opgroeide in een getto vol kleurlingen gelooft niet dat het leven er heel veel beter op is geworden sinds de afschaffing van de apartheid. Uzusiphe en Neo zijn het deels met hem eens. Ze zijn vrij, maar tot op een zekere hoogte.
"Ik denk dat zowel zwarte vrijgeborenen en witte vrijgeborenen kansen krijgen, maar het zijn niet dezelfde kansen. Zo moet ik voor mezelf zorgen, maar ook mijn familie onderhouden. Als mijn broer of neef iets nodig heeft voor school, dan bellen ze mij en dan moet ik hen geld geven. De ouders van witte vrijgeborenen hebben geld."
gemengde relatie
Neo die uit de township Soweto komt heeft nu bijna twee jaar een relatie met een witte jongen. Iets wat tijdens de apartheid ondenkbaar was en zelfs als misdaad werd gezien. Ze zijn blij dat het nu wel kan, maar toch wordt er nog wel eens raar naar ze gekeken.
"Mensen staren wel altijd naar ons. Er is nog steeds racisme. Vooral bij de oudere generaties. En dat sijpelt soms ook weer door naar de jongere generatie."Misschien heeft het land meer tijd nodig, zodat de volgende generatie niet een huidskleur de schuld geeft van alles."
born free
Morgen wordt er ook een andere documentaire, genaamd Born Free, Mandela's generatie van hoop, vertoond op de VPRO. Ook daarin wordt onderzocht wat het na zoveel jaar van ongelijkheid betekent om gelijk te zijn. Met die vraag volgde maker Ilvy Njiokiktjien tien jaar lang de eerste generatie Zuid-Afrikaanse jongeren die is opgegroeid na de afschaffing van de apartheid.