Up 2 Date

Fouad L. verminderd toerekeningsvatbaar, zal de Erasmus-schutter ooit nog vrijkomen?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Fouad L. verminderd toerekeningsvatbaar, zal de Erasmus-schutter ooit nog vrijkomen?

Verminderd toerekeningsvatbaar. Dat is wat er tot nu toe uit het onderzoek van het Pieter Baan Centrum is gekomen. Volgens de deskundigen kampt de 33-jarige Erasmus-schutter Fouad L., die vorig jaar drie mensen, waaronder een meisje van veertien vermoordde in Rotterdam, met psychische problemen. Deskundigen adviseren de rechtbank om Fouad L. dan ook tbs met dwangverpleging op te leggen.

Dodelijke schietpartij door Erasmus-schutter Fouad L.

Op 28 september 2023 werd Rotterdam opgeschrikt door een drie kille moorden. Geneeskundestudent Fouad L. schoot die dag buurvrouw Marlous (39), haar dochter Romy (14) en huisarts Jurgen (43) dood. L. stak na de moorden ook branden in zowel het huis van Marlous en Romy als het Erasmusuniversiteit: het instituut waar de 33-jarige Fouad zelf jarenlang studeerde. Uiteindelijk werd hij dezelfde dag nog opgepakt door de politie.

Achtergronden en motieven van Erasmus-schutter Fouad L.

Na de trieste dood van Marlous, Romy en Jurgen is er veel onderzoek gedaan naar het motief van de moorden. Zo kwam kort na de moorden naar buiten dat het Openbaar Ministerie Fouads universiteit geadviseerd had om hem geen diploma uit te reiken. Fouad L. was na tien jaar bijna afgestudeerd als basisarts aan de Erasmus Universiteit. Volgens het OM mocht Fouad L. kostte wat het kost geen diploma krijgen vanwege zijn strafblad. Zo zou de 33-jarige L. een verleden hebben met het mishandelen van dieren. Zo werd hij in 2021 veroordeeld voor het mishandelen van zijn konijn. Hij had het beest toen geschopt en er een baksteen op gelegd. Ook schoot hij een keer een pijl door het lichaam van een duif en volgens een buurman heeft L. ook een keer zijn hond gestoken.

Het niet krijgen van zijn diploma heeft Fouad L. mogelijk zo boos gemaakt dat hij besloot om nu mensen fataal leed aan te doen. Ook zou de vermoorde Marlous volgens Fouad L. het bewijs hebben gefilmd waardoor hij gepakt is met het mishandelen van dieren. Op de site 4chan, liet al enkele voorboden zien van zijn toekomstige daden. Zo schreef hij op het forum: “Dood aan de normies (normale mensen).”

Zal Fouad L. ooit nog vrijkomen?

In 2025 zal de inhoudelijke rechtszaak tegen Fouad L. van start gaan. In de aanloop van deze zaak is uit onderzoek gebleken dat L. verminderd toerekeningsvatbaar is. De deskundigen raden de rechtbank dan ook aan om tbs met dwangverpleging op te leggen. Dit ook vanwege de kans op herhaling, zo stellen de deskundigen. Als de rechter hierin meegaat en geen gevangenisstraf oplegt, zal Fouad L. dus niet in een gevangenis belanden voor zijn daden. In plaats daarvan zal hij behandeld worden in een gesloten kliniek. Een tbs-maatregel is niet gebonden aan een bepaalde tijd en kan zo lang nodig geacht wordt, oneindig lang verlengd worden. Mogelijk zou dat kunnen betekenen dat Fouad L. nooit meer terugkeert in de samenleving.

Ster advertentie
Ster advertentie