Ruim 90 procent van de profvoetballers in Nederland ziet discriminerende onlineberichten
- News
- Ruim 90 procent van de profvoetballers in Nederland ziet discriminerende onlineberichten
Ruim 90 procent van de profvoetballers in Nederland ziet wel eens discriminerende berichten aan andere spelers uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie online voorbij komen. Dat blijkt uit een onderzoek van landelijk kennisinstituut Movisie, dat werd uitgevoerd namens de KNVB. Het onderzoek, dat zich focuste op discriminatie via social media, werd gedaan naar aanleiding van het twee jaar geleden opgezette plan om racisme in de sport te bestrijden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Berichten
Ruim vier op de tien respondenten (44 procent) gaf in het onderzoek aan zelf wel eens discriminerende berichten te ontvangen. Dat gebeurt vooral rond belangrijke wedstrijden. Ook zien ze dat juist gebeuren wanneeer er campagne wordt gevoerd om discriminatie te bestrijden. De berichten worden voornamelijk gestuurd via DM's.
Verandering
Marianna van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB, noemt de omvang van onlinediscriminatie "een klap in het gezicht". De voetballers moeten hier volgens haar tegen beschermd worden. Zo wil de KNVB de app waarmee discriminatie kan worden gemeld uitbreiden, zodat het makkelijker wordt een melding te doen. Daarnaast vindt Van Leeuwen dat Twitter organisaties in staat moet stellen om discriminerende reacties op hun posts volledig te verwijderen. Tot die tijd plaatst de KNVB een publieke reactie bij dit soort reacties: 'Discriminatie is bij wet verboden: artikel 1 van de Grondwet. Voetbal is een teamsport. Voetbal staat vierkant achter deze nummer 1.'
Ook het grootste deel van de profvoetballers (85 procent) vindt dat er meer gedaan moet worden om onlinediscriminatie aan te pakken. Ze vinden dat vooral de socialmediaplatformen daarvoor verantwoordelijk zijn, gevolgd door onder andere de KNVB, politie, justitie, de overheid en clubs.
Onderzoek
Voor het onderzoek nam Movisie onder andere een enquête af onder honderd profvoetballers. Tachtig procent van degenenen die de enquête helemaal invulden, had de Nederlandse nationaliteit en twee derde een witte huidskleur. Volgens Movisie en KNVB is de peiling daarom niet helemaal representatief voor de bijna duizend contractspelers in Nederland. Wel geven de uitkomsten volgens hen een duidelijk beeld van de huidige situatie.
Genoeg is Genoeg
Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg. Alle verhalen over deze thema’s lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.
Lees ook
Sport
KNVB geeft 4 racistische MVV-fans stadionverbod van 20 jaarSport
Ruud Gullit haalt uit vanwege discriminatie bij KNVB: "Flikker op!"Up 2 Date
KNVB uit trots op Oranje in statement: "Ras, geloof, afkomst en seksuele geaardheid spelen geen rol"FunX
'Voetbal is van iedereen', maar wat doet de KNVB écht tegen racisme?