Up 2 Date

Burgeroorlog dreigt in Ethiopië: confrontatie tussen regering en rebellen

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Burgeroorlog dreigt in Ethiopië: confrontatie tussen regering en rebellen

Ethiopië staat mogelijk op de rand van een burgeroorlog. Sinds 2018 is er een felle machtsstrijd gaande tussen de huidige en de voormalige regering. Toen eerder deze week het nationale leger van Ethiopië werd aangevallen door troepen van de voormalige regering, besloot premier Abiy Ahmed de confrontatie met hen aan te gaan.

Conflict

Tot twee jaar geleden had het Tigrese Volksbevrijdingsfront (TPLF), uit de regio Tigray, de macht in Ethiopië. Na felle protesten voor meer vrijheid verloor het TPLF in 2018 haar macht aan de huidige premier Abiy Ahmed. Hoewel het TPLF de centrale macht is kwijtgeraakt, heeft de partij nog wel de touwtjes stevig in handen in hun thuisregio Tigray.

Verdeeldheid

Ook heeft het TPLF erg veel steun van het nationale leger, omdat meer dan de helft van het leger in Tigray gevestigd is en onder het gezag valt van TPLF-leiders. Het TPLF is het niet eens is met het besluit van premier Ahmed om de verkiezingen door corona uit te stellen, en daarom heeft Tigray aparte verkiezingen gehouden om zich zo als aparte staat af te scheiden van Ethiopië. De regering liet dat niet toe en daarom is het TPLF de confrontatie met hen aangegaan. Dit leidde er eerder deze week toe dat TPLF-troepen het regeringsleger aanvielen.

foto: DW

De verschillende etnische groepen in Ethiopië.

Burgeroorlog

Premier Ahmed, die in 2019 nog de Nobelprijs voor de Vrede won, heeft als reactie het regeringsleger bevolen om Tigray binnen te vallen. Ethiopië lijkt volgens waarnemers daarmee op de rand te staan van een burgeroorlog. Naar eigen zeggen had premier Ahmed geen andere keus, omdat de TPLF-leiders al maandenlang zijn gezag niet meer respecteerden. In een persconferentie zei hij:

Quote

De rode lijn is overschreden. Onze strijdkrachten hebben de opdracht gekregen om de natie te redden.

Premier Abiy Ahmed

Afloop

De Verenigde Staten en de Europese Unie drongen beide partijen aan om de situatie te sussen, maar hoe het conflict afloopt blijft erg onzeker. Volgens de Amerikaanse diplomaat Payton Knopf is dit conflict veel extremer dan bijvoorbeeld een Afrikaanse stammenoorlog. "Dit lijkt veel meer op een oorlog tussen twee landen. Beide partijen hebben veel en goed getrainde soldaten, met moderne oorlogswapens. Dit is een heel ander niveau", vertelt hij aan persbureau AP.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie