Nederlandse musea hebben 114 uit Nigeria geroofde objecten in collectie
- News
- Nederlandse musea hebben 114 uit Nigeria geroofde objecten in collectie
Onderzoekers hebben ontdekt dat Nederlandse musea 114 geroofde objecten uit Nigeria in hun collecties hebben. De objecten werden in 1987 door Britse soldaten geroofd uit het paleis van de koning van het voormalige koninkrijk Benin in de huidige Nigeriaanse stad Benin City. Dat bevestigt een woordvoerder van de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen in Trouw.
De objecten
De objecten zijn onder meer gesneden slagtanden, metalen koningshoofden en plaquettes. Deze bevinden zich momenteel in het Tropenmuseum in Amsterdam, het Wereldmuseum in Rotterdam, het Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Berg. De objecten maken deel uit van de zogeheten Benin Bronzes, een verzameling van duizenden metalen sculpturen en plaquettes. Die zijn in 1897 geroofd uit het paleis van de koning van Benin City. Die stad ligt nu in Nigeria, maar was destijds de hoofdstad van het Koninkrijk Benin, niet te verwarren met de hedendaagse republiek Benin.
Toen ze daar aankwamen, hebben ze het hele paleis leeggeroofd en de spullen meegenomen naar Engeland.
Anette Schmidt, een van de onderzoekers, legt in het NOS Radio 1 Journaal uit dat er in die tijd (1987) een Britse militaire campagne was in Benin. "De soldaten trokken naar Benin City, omdat ze een conflict hadden met de koning. Toen ze daar aankwamen, hebben ze het hele paleis leeggeroofd en de spullen meegenomen naar Engeland. Daar zijn ze weer verkocht aan handelaren." Volgens Schmidt waren de stukken erg geliefd bij Europese musea vanwege de buitengewoon hoge kwaliteit.
Plan voor teruggave
Vorig jaar pleitte een speciale commissie nog voor de teruggave van roofkunst uit ex-koloniën, waarover demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) al een plan heeft opgesteld. Het volgende kabinet moet nog over dit plan gaan beslissen.
Het rapport van de onderzoekers is via de museumsite toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Dat geldt dus ook voor de Nigeriaanse staat, die de geroofde objecten graag terug wil.