Up 2 Date

5 bijzondere feiten over Nelson Mandela

foto: Biography
  1. Newschevron right
  2. 5 bijzondere feiten over Nelson Mandela

Het is vandaag precies 5 jaar geleden dat Nelson Mandela stierf aan een luchtweginfectie. Tot op heden is de Zuid-Afrikaanse strijder een voorbeeld en inspiratie voor velen. Naast dat hij een icoon was voor vrede en verzoening, heeft hij een behoorlijk turbulent leven achter de rug. Lees hieronder vijf bijzondere feiten over zijn leven.

1. bijnamen

Rolihlahla 'Nelson' Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in het dorpje Mvezo in Zuid-Afrika. Zijn geboortenaam Rolihlahla komt uit het Xhosa, de moedertaal van Mandela. Zijn naam betekent letterlijk: Het trekken van een tak van een boom. Toen hij zeven jaar was kreeg hij op school een traditionele Engelse naam toegewezen: Nelson. Dit zijn niet de enige namen die naar hem verwijzen. Een andere vaak genoemde naam is Madiba. Deze naam is een belangrijke clan-naam van het Thembu-volk om naar je voorouders te verwijzen. Ook kan je naar Mandela refereren als Tata of Khulu. Beide namen symboliseren de liefde van het Zuid-Afrikaanse volk voor hun leider en vaderfiguur.

2. advocatenkantoor

In 1952 richtte hij samen met Oliver Tambo het eerste zwarte advocatenkantoor in Johannesburg op. Het was zeer populair bij cliënten die last hadden van politiegeweld. Mandela begon in 1939 aan de opleiding rechten aan de Universiteit van de Witwatersrand. Toen hij het advocatenkantoor oprichtte, had hij nog geen volwaardig diploma. Hij zette uiteindelijk door en behaalde zijn diploma in de gevangenis in 1989.

3. BOKSEN

Mandela was een groot liefhebber van de bokssport. In zijn jongere jaren bokste hij met de grote kampioenen van zijn tijd. Zelfs gedurende de 27 jaar die hij in de gevangenis doorbracht, oefende hij elke ochtend. "Ik genoot niet zo van het geweld van het boksen, maar wel van de wetenschap ervan. Ik was geïntrigeerd door hoe iemand zijn lichaam bewoog om zichzelf te beschermen, hoe men een strategie gebruikte om zowel aan te vallen als terug te trekken," schreef hij in zijn autobiografie: De lange weg naar vrijheid.

4. eredoctoraat Universiteit van leiden

Dat Nelson Mandela erg leergierig was is niets nieuws. Op 12 maart 1999 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Leiden. Een eredoctoraat ontvang je als je een uitzonderlijke prestatie hebt geleverd in de wetenschap. De toen 80-jarige Mandela kreeg de titel tijdens zijn tweedaagse staatsbezoek aan Nederland. In zijn eigen woorden: ''Het is zeker een hele bijzondere eer om een eredoctoraat te ontvangen van deze oude en beroemde universiteit. Ik zal voor de rest van mijn leven met nederigheid de herinnering dragen geassocieerd te worden met grootse mensen voor wie dit het intellectuele thuis was.'' Nelson Mandela heeft in totaal meer dan 50 eredoctoraten van verschillende universiteiten wereldwijd!

''Het is een eerbetoon aan allen die uit het verzet kwamen, in de gevangenis zaten, verbannen waren en opgesloten waren in de dorpen en steden van Zuid-Afrika.''

5. NOBELPRIJS

In 1993 mocht Nelson Mandela de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nemen. Hij kreeg deze prijs omdat hij er alles aan deed om de Apartheid af te schaffen en van Zuid-Afrika een gelijk land te maken. Naast de Nobelprijs ontving Mandela in 40 jaar tijd meer dan 260 awards.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie