Manipulatie in cryptowereld: "Als het te mooi is om waar te zijn, is de kans dat jij gaat verliezen groot"
- News
- Manipulatie in cryptowereld: "Als het te mooi is om waar te zijn, is de kans dat jij gaat verliezen groot"
Eén van de heetste hypes van dit moment is crypto. Iedereen heeft wel een vriend of vriendin die op dit moment dagelijks bezig is met de koers van de digitale munten. Logisch ook, want er valt veel geld mee te verdienen en mensen willen die boot niet missen. Als er veel geld mee gemoeid is, komen er natuurlijk ook veel risico's bij kijken. Youssef ging in 'Turn Up!' het gesprek aan met crypto-expert Krijn Soeterman over de gevaren en de manipulatie rondom de cryptocurrency.
Crypto manipulatie
De NOS kwam vandaag met een groot artikel over hoe de cryptohandel gemanipuleerd wordt. Tijdens zogeheten 'pump-en-dump'-praktijken beleggen mensen in het geheim en met voorkennis in een bepaalde cryptomunt. Dit wordt vaak besproken in besloten Telegram- of Discordgroepen. Vervolgens gaat de groep de cryptomunt dusdanig hypen via social media, om beginners en onwetende beleggers te overtuigen om ook te investeren in de munt. Wanneer dit lukt stijgt de waarde van de munt en verkopen de eerste beleggers hun deel weer met winst. De latere beleggers blijven achter en zien de waarde van de munt vervolgens weer dalen. Zij verkopen hun crypto vaak voor minder dan dat zij het gekocht hebben en maken dus verlies.
Trap er niet in
Krijn Soeterman, schrijver van het boek 'Cryptovaluta voor Dummies', heeft dan ook één advies: trap er niet in. "Als het te mooi is om waar te zijn, is de kans dat jij gaat verliezen groot", zegt Soeterman. De schrijver snapt dat het heel verleidelijk is om mee te gaan in de hype, maar benadrukt dat er heel veel haken en ogen aan vast zitten. "Het is een vervelende en saaie mededeling eigenlijk, maar gewoon niet doen", aldus de expert.
Je kan veel beter goede voorlichting geven dan regels opstellen.
Weinig regels
Voor de cryptomarkt gelden maar heel weinig regels als je het vergelijkt met regels op de normale beurs. Als je naar de website gaat van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), zie je dat dit soort manipulaties van de aandelenmarkt strafbaar. Waarom kan het op de cryptomarkt dan wel? Soeterman legt uit dat regelgeving voor crypto heel lastig is, en is ook geen voorstander van regels. "Aan de ene kant is het heel prettig als je toezicht hebt en het is natuurlijk fijn als je een beetje beschermd wordt als consument. Alleen je moet jezelf de vraag stellen: heeft het zin? Ik denk dat het geen zin heeft, omdat het heel internationaal is. Er zijn steeds weer nieuwe muntjes en nieuwe handelsplatformen, dus daarom kun je het gewoon niet tegenhouden. Daarom denk ik dat je veel beter aan de slag kunt met goede voorlichting, zoals een gesprek dat wij nu hebben", legt de schrijver uit. Soeterman denkt dat regelgeving uiteindelijk alleen maar geld gaat kosten en weinig gaat opleveren. Kennis bij de consument is veel belangrijker, denkt hij.
Veilig investeren
Maar is er dan een manier om wel veilig in te stappen? Soeterman zegt dat het belangrijk is om eerst te bedenken wat je met je crypto's wil. Hij noemt het dagelijks handelen in de munten het 'cryptocasino', omdat het vergelijkbaar is met gokken. Als je écht die kant op wil, dan moet je je volgens de schrijver eerst heel goed inlezen en alle termen uit het wereldje kennen. Hoewel Soeterman eigenlijk geen beleggingsadvies wil geven, adviseert hij om langzaam een spaarpotje op te bouwen in crypto. Dus eens in de twee weken wat inleggen en alleen met geld dat je daadwerkelijk kan missen.
Nog een laatste advies
Tot slot heeft Soeterman nog een dringend advies: "Het allerbelangrijkste waar je niet in moet trappen, dat is volgens mij het meest gehoord op dit moment, is dat mensen hun seed of wachtwoorden ergens gevist worden. Geef nooit je wachtwoorden of de seed die je nodig hebt bij Bitcoins en dat soort dingen aan iemand anders. Schrijf ze ook nooit ergens op het internet, tenzij je exact weet wat je biedt."