Rutte tegen Tweede Kamer: ''Blokkeer avondklok niet indien nodig''
- News
- Rutte tegen Tweede Kamer: ''Blokkeer avondklok niet indien nodig''
De avondklok is al een paar keer eerder ter discussie gekomen, maar het is nooit zo ver gekomen dat het middel werd ingezet. Gisteren werd er in de Tweede Kamer weer gediscussieerd over een eventuele invoering. De Tweede Kamer vindt het een te zwaar middel en zien het niet zitten. Toch denkt het kabinet dat een avondklok misschien nodig is en hoopt dat de Kamer dit dan niet zal blokkeren.
Spoedadvies
In november sprak een groot deel van de Tweede Kamer zich al uit tegen de avondklok. Toch liet Rutte weten dat het kabinet het Outbreak Management Team heeft benaderd voor een spoedadvies over de avondklok. Rutte deed gisteren een oproep aan het parlement over de mogelijke avondklok: ''Ik baal ook als een stekker om er überhaupt over na te denken, maar gooi geen instrumenten weg! Die luxe is er nu niet.!''
Avondklok
Premier Rutte laat niets los over de details van een avondklok. Hoe een avondklok er uit zal zien is daarom niet met honderd procent zekerheid te zeggen. Bij de aankondiging van de harde lockdown in december werd er door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid al uitgewerkt hoe zo'n avondklok er mogelijk uit zou kunnen zien. Dit document zou meer inzicht kunnen geven over de details van een mogelijke avondklok.
- Avondklok tussen 20.00 en 04.00 uur. Tussen die tijden mag je niet buiten chillen.
- In die periode zijn alleen noodzakelijke reizen toegestaan
- Zoals Broederliefde zei: ''Die mannen zitten veel osso, die mannen maken niks mee.'' Het doel is om ervoor te zorgen dat mensen elkaar niet op gaan zoeken. 'Als je 20.00 uur al thuis moet zijn, blijven mensen ook mensen gewoon thuis', is het idee. Op die manier worden sociale contacten en reisbewegingen beperkt en kan het virus minder snel verspreiden.
- Als je toch op straat gaat moet je een geldige reden hebben als werk, medische hulp, hulp voor hulpbehoevende mensen, het uitlaten van een huisdier, calamiteiten of een heen- of terugreis naar het buitenland. Je moet dit wel kunnen aantonen.
- De hoogte van boetes moet worden vastgesteld door het Openbaar Ministerie