Up 2 Date

Slachtoffers seksuele straatintimidatie Rotterdam doen hun verhaal op billboards

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Slachtoffers seksuele straatintimidatie Rotterdam doen hun verhaal op billboards

Op drie drukke plekken in Rotterdam zijn billboards geplaatst met daarop slachtoffers van seksuele intimidatie. De stad kampt al tijden met hardnekkige seksuele intimidatie richting vrouwen, ondanks maatregelen van de gemeente. Daarom start de stad met een nieuwe bewustzijnscampagne.

Sisverbod

47 procent van de vrouwen in Rotterdam krijgt te maken met ongewenste intimidatie op straat. De gemeente van Rotterdam voerde daarom het sisverbod in, maar dit bleek weer in strijd met de grondwet te zijn en dus niet te handhaven. Daarnaast bood de gemeente veel slachtofferhulp aan vrouwen, maar die vroegen juist weer om daders harder aan te pakken.

Campagne

Met de nieuwe campagne wil de gemeente aandacht schenken aan het probleem en mensen die zich schuldig maken aan seksuele intimidatie direct confronteren. Op de billboards met foto's van vrouwen staan namelijk ook begeleidende teksten over wat de vrouwen in kwestie hebben gemaakt. De NOS sprak met drie slachtoffers die ook op de billboards te zien zijn.

Onveilig gevoel

Charlotte (18), Elise (18) en Sara (21) zijn slachtoffers en doen hun verhaal aan de NOS. "Ik merk dat meiden van mijn leeftijd het vaak voor zich houden. Het ligt gevoelig en ik merk zelf ook dat ik me er soms voor schaam. Het maakt je onzeker", vertelt Charlotte die vaker achterna is gezeten door vreemde mannen.

Elise is lesbisch en kan nauwelijks over straat. Ze krijgt vaak 'kankerhomo' naar haar hoofd geslingerd en toen Elise haar vriendin in het openbaar een kus gaf, vroegen vreemde mannen of ze dat nog eens speciaal voor hen wilden doen en of ze een trio zouden willen. "Ik heb vriendinnen die 's nachts niet meer over straat durven of soms overdag gaan fietsen in plaats van lopen omdat ze dan minder worden nageroepen. Het geeft een onveilig gevoel", aldus Elise.

Tot slot Sara, die altijd met een onrustig gevoel de deur uitgaat om boodschappen te doen met haar blonde huisgenoot. Vaak krijgt ze te maken met gesis, gefluit of vervelende opmerkingen. "Soms zou ik wel eens mijn middelvinger willen opsteken, maar uiteindelijk reageer ik er nooit op. Want daarmee maak je het alleen maar erger. Het voelt echt als intimidatie, maar negeren is het beste. Helaas", deelt Sara haar ervaringen. De jonge vrouw is blij dat de foto's op een centrale plek hadden en dat veel mensen het kunnen zien. Ze hoopt de daders er ook mee te bereiken en wellicht enig besef bij te brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noodzaak

VVD-wethouder Bert Wijbenga, een van de initiatiefnemers van de campagne, benadrukt de noodzaak. "Met deze foto's en verhalen richten we ons op de daders. We willen het besef blijven vergoten dat dit niet de manier is hoe we met elkaar omgaan. Dat verander je niet binnen een jaar, daar moet je je voor in blijven zetten. Dat doen we als stad, maar we verwachten ook van de Tweede Kamer dat ze met een landelijke maatregel komen en straatintimidatie strafbaar stellen."

Ster advertentie
Ster advertentie