Onderzoekers: 2G-systeem op dit moment niet effectief
- News
- Onderzoekers: 2G-systeem op dit moment niet effectief
De invoering van een 2G-systeem heeft op dit moment geen nut, concluderen onderzoekers van de TU Delft en het UMC Utrecht. Zij deden hier onderzoek naar in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
2G
Een 2G-systeem zou betekenen dat alleen volledig gevaccineerde of herstelde mensen een coronatoegangsbewijs krijgen. Dat beleid geldt al in een aantal landen en ook in Nederland wordt al een tijdje over die mogelijkheid nagedacht. Op dit moment geldt hier nog een 3G-systeem, wat betekent dat je ook een toegangsbewijs krijgt als je negatief getest bent op corona in de afgelopen 24 uur.
1G is betere optie
Volgens de onderzoekers had het 2G-systeem beter dan het 3G-systeem gewerkt in de tijd dat de deltavariant dominant was. Nu dat de omikronvariant dominanter is, is dat volgens hen niet meer het geval. Volgens het onderzoek zou een 1G-beleid op dit moment het meest effectief zijn op het verlagen van besmettingen en ziekenhuisopnames. Met 1G krijgen alleen negatief geteste mensen een QR-code krijgen.
Toch zijn daar ook allerlei bezwaren tegen. Zo had oud-minister De Jonge het in november nog over de hoge kosten die bij 1G komen kijken. Met een 1G-systeem zouden de kosten volgens hem al snel oplopen tot 50 miljoen per week.
Kuipers
Afgelopen vrijdag liet minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) tijdens de coronapersconferentie weten dat 2G "op lange termijn absoluut kan helpen". Desondanks wilde hij eerst de uitslagen van dit onderzoek afwachten. Die heeft hij inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd. Of het kabinet 2G gaat skippen, is echter nog niet bekend.