Saoedi-Arabische vrouwen mogen eindelijk paspoort houden en zelfstandig reizen
- News
- Saoedi-Arabische vrouwen mogen eindelijk paspoort houden en zelfstandig reizen
Vrouwen in Saoedi-Arabië mogen vanaf eind augustus eindelijk hun paspoort zelf bij zich houden en naar het buitenland reizen zonder de toestemming van een mannelijke voogd, meldt CNN.
belangrijke versoepeling
Het is een belangrijke versoepeling van de bekende strenge regels voor vrouwen die in het land gelden. De nieuwe regel werd donderdag goedgekeurd door het Saoedische kabinet en zorgt ervoor dat alle Saoedische vrouwen straks een paspoort mogen aanvragen, 'zoals alle andere burgers'. Daarnaast mogen vrouwen boven de 21 jaar vanaf nu dus ook individueel op reis, volgens het statement van het Saoedische ministerie.
mannelijke voogd
Volgens de oude wet moesten vrouwen eerst toestemming krijgen van een man om een paspoort te krijgen. Vrouwen zonder een eigen paspoort kregen in plaats daarvan een pagina in het paspoort van hun mannelijke voogd, waardoor het voor hun onmogelijk was om te reizen zonder begeleiding van die voogd.
Het Ministerie van Informatie noemt de hervorming die vanaf eind augustus gaat gelden onderdeel van "de inspanningen van het koninkrijk om de rechten en de empowerment van vrouwen te bevorderen en gelijk te krijgen aan die van mannen."
meer vrijheden
De afgelopen jaren worden er steeds meer vrijheden voor vrouwen in het land doorgevoerd. Zo mochten vrouwen in 2015 voor het eerst hun stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Er werden dat jaar 17 vrouwen gekozen bij die verkiezingen. Vanaf 2017 kregen vrouwen het recht om auto te rijden, waardoor er in 2018 voor het eerst rijbewijzen door vrouwen werden gehaald.
Mohammed bin salman
Sommige van de nieuwe wetten maken deel uit van het plan van kroonprins Mohammed bin Salman om Saoedi-Arabië moderner en minder streng te maken. Zo zijn er ook voor het eerst bioscopen gebouwd en werden er de laatste jaren voor het eerst concerten gehouden.
nog altijd streng
Toch zijn er ook veel mensen kritisch, omdat er nog altijd veel strenge regels gelden in het land. Zo mogen er geen vrouwen en mannen gemengd worden bij openbare evenementen. Vrouwen hebben nog altijd toestemming van een mannelijke voogd nodig om te trouwen of scheiden, een bedrijf te starten of soms zelfs om toegang te krijgen tot gezondheidszorg. Als de vader van een vrouw overleden is, is dit vaak haar man, een mannelijk familielid, broer of in sommige gevallen zelfs een zoon die toestemming moeten geven.
Ook voor de rechtbank hebben vrouwen het veel slechter dan mannen: de juridische positie van een Saoedische vrouw staat gelijk aan dat van een kind en als zij getuigen telt dat bijvoorbeeld veel minder zwaar dan de getuigenis van een man.
Nicki Minaj
In 2018 werden bij een protest verschillende vrouwenrechtenactivisten opgepakt, waaronder vrouwen die campagne voerden voor het recht om te rijden. Hoewel een aantal van die vrouwen inmiddels weer is vrijgelaten, voelen zij zich nog altijd heel erg bedreigd. De afgelopen jaren hebben een aantal vrouwen een poging gedaan om te vluchten uit het land.
Ook Nicki Minaj kreeg te maken met de strijd om de rechten van Saoedische vrouwen: in juli heeft zij onder druk van fans en mensenrechtenorganisaties een concert afgezegd in het land. "Ik wil mijn steun aan de rechten voor vrouwen, de LGBTQ-community en de vrijheid van meningsuiting duidelijk maken", zei ze in een statement.
Lees ook
Music
Saudische groep maakt statement over vrouwenrechten met vrolijke clipUp 2 Date
Beyoncé steunt wereldwijde demonstratie voor vrouwenrechten en gelijkheidOMG
Rihanna heeft een nieuwe Saoedische lover en niet iedereen is daar blij meeFunX
Jongeren tijdens Feminist March: "We laten ons horen tot we gelijke rechten hebben"