Duizenden mensen bij herdenkingen voor onthoofde leraar in Frankrijk
- News
- Duizenden mensen bij herdenkingen voor onthoofde leraar in Frankrijk
Duizenden Fransen gingen zondag de straat op om te demonstreren voor de vrijheid van meningsuiting en om het geweld tegen onderwijzers af te keuren. Dit naar aanleiding van de moord op geschiedenisleraar Samuel Paty (47). Die werd afgelopen vrijdag onthoofd, omdat hij cartoons van de profeet Mohammed liet zien tijdens een les over vrijheid van expressie.
'Je suis Samuel'
Onder meer in de steden Parijs, Lyon en Bordeaux kwamen demonstranten bijeen als eerbetoon aan Paty. Een aantal van hen had borden bij zich met daarop teksten als 'Je suis Samuel' ('Ik ben Samuel') en 'Je suis Prof' ('Ik ben leraar'). Dat als verwijzing naar de leus 'Je suis Charlie', die in 2015 werd gebruikt na de terroristische aanslag op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo. Die aanslag werd destijds gepleegd, omdat het blad spotprenten van de profeet Mohammed had gepubliceerd.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De dader
De aanslagpleger, Abdoullakh Abouyezidovitch, was een 18-jarige Tsjetsjeen, die kort na zijn gruweldaad werd doodgeschoten door de politie. Eerder arresteerden de Franse autoriteiten de ouders en andere familieleden van de dader. Het Franse BFM TV laat weten dat er inmiddels een elfde verdachte is gearresteerd. Het zou gaan om een vriend van de dader.
Op de telefoon van de dader werd belangrijk bewijs gevonden. De politie vond een verklaring waarin hij aangeeft verantwoordelijk te zijn voor de aanslag. Ook zou hij kort na zijn daad een foto van de onthoofde Paty op Twitter geplaatst hebben met daarbij de tekst: "Ik heb een van de helhonden geëxecuteerd die het waagde om Mohammed te vernederen."
'Vermoord door vijanden van de vrijheid'
De Franse Minister van Onderwijs, Jean-Michel Blanquer, zei dat Paty werd vermoord 'omdat zijn les te maken had met een van de pijlers van de democratie: vrijheid van meningsuiting'.
"Hij werd lafhartig vermoord door vijanden van de vrijheid. We zullen verenigd, standvastig en vastberaden zijn", schreef Blanquer in een tweet.
foto: Een persoon houdt een bord vast met de foto van geschiedenisleraar Samuel Paty. Bron: AFP