Minder jongeren in hoger onderwijs, mogelijk wachten zij op de basisbeurs
- News
- Minder jongeren in hoger onderwijs, mogelijk wachten zij op de basisbeurs
Veel jongeren nemen een tussenjaar nadat ze afgelopen zomer hun eindexamen hebben behaald. Zowel universiteiten als hogescholen registreerden afgelopen zomer minder nieuwe studenten. Mogelijk wachten zij tot de basisbeurs weer wordt ingevoerd in collegejaar 2023/2024.
Minder nieuwe studenten
Van alle jongeren die deze zomer hun vwo-diploma behaalden, begon 67 procent met een studie aan de universiteit. ''De afgelopen jaren lag dit tussen de 72 en 75 procent'', laat Universiteit van Nederland weten in een artikel op hun eigen website. Hogescholen zagen het aantal nieuwe studenten afnemen met 5 procent. Ook het aantal mbo'ers die doorstromen naar het hbo is afgenomen. Mogelijk komt dit door de grote vraag naar mbo'ers die klaar zijn met hun opleiding. Door de krapte op de arbeidsmarkt zouden meer van hen meteen een baan hebben gezocht.
Basisbeurs versus leenstelsel
De herinvoering van de basisbeurs is een mogelijke verklaring waarom jongeren een tussenjaar nemen. Komend studiejaar krijgen alle studenten in het hoger onderwijs namelijk een tegemoetkoming. Uitwonende studenten kunnen rekenen op 255 euro per maand en studenten die nog thuis wonen krijgen 91 euro per maand. Daarmee komt er een eind aan het leenstelsel. Deze werd in 2015 ingevoerd met als doel de kloof tussen rijke en arme mensen te verkleinen. Daarnaast zou het de overheid geld besparen, waardoor er meer geld over zou zijn voor het verbeteren van onderwijs.
In de praktijk zorgde het leenstelsel er vooral voor dat jongeren uit gezinnen met minder inkomen, minder vaak gingen studeren. Ook de doorstroom van mbo naar hbo nam sterk af, net als de mensen die na hun bachelor voor een master kozen. Daarom kondigde het kabinet eind 2021 aan de basisbeurs weer in te willen voeren.
Einde pandemie
Het einde van de coronapandemie is volgens koepelorganisaties Universiteiten van Nederland en Vereniging hogescholen ook een reden dat jongeren een tussenjaar nemen. Ze kunnen nu weer werken, reizen en uitgaan.