Situatie in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos loopt uit de hand
- News
- Situatie in vluchtelingenkamp Moria op Lesbos loopt uit de hand
Het is hoog tijd dat er iets gaat veranderen aan de situatie in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. In dit kamp is officieel plaats voor drieduizend vluchtelingen, maar momenteel leven er zo’n twintigduizend mensen onder ellendige omstandigheden.
Luizen en schurft
Omdat de opvangkampen zwaar overbevolkt zijn, zijn de levensomstandigheden van de vluchtelingen onmenselijk te noemen. Duizenden mensen bouwen zelf onderkomens, bijvoorbeeld met karton. De bewoners zitten in de modder en hebben geen toiletten, douches, stromend water of elektriciteit. Door deze slechte omstandigheden kampen veel mensen in Moria met luizen en schurft.
Protesten
De eilandbewoners van Lesbos, maar ook van de eilanden Samos en Chios, vinden dat de regering niet genoeg energie stopt in het verbeteren van de situatie.
Zij eisen dat er iets gedaan wordt aan het groeiende aantal vluchtelingen en de uitpuilende opvangkampen. Volgens hen zouden er meer vluchtelingen naar het vasteland moeten worden overgeplaatst.
Tijdens protesten op de eilanden werden vlaggen getoond met teksten als: ‘Geen gevangenissen meer voor menselijke zielen in de Noord-Egeïsche Zee’. De burgemeester van Moria is het daarmee eens: “Wij willen dat meer migranten naar het vasteland worden gebracht, dat het kamp bij Moria langzaamaan wordt gesloten en dat er een nieuw kamp wordt gebouwd op een plek ver weg van de bevolkingscentra”, zei hij tijdens een toespraak.
Ook de vluchtelingen zelf protesteerden tegen de slechte omstandigheden.
Procedures duren jaren
De reden dat vluchtelingen heel lang vast zitten in de kampen is dat asielprocedures vaak jaren duren. In 2016 is er een deal gesloten tussen Turkije en de Europese Unie, waarin werd afgesproken dat vluchtelingen die geen asiel aanvragen in Griekenland, of wiens asielaanvraag niet wordt goedgekeurd, worden teruggestuurd naar Turkije, op kosten van de Europese Unie. Ook was de bedoeling dat de vluchtelingen die vóór deze deal al in Griekenland waren, zouden worden verdeeld over EU-landen. Dit akkoord moest voorkomen dat de vluchtelingen snel de oversteek van Turkije naar Griekenland zouden maken.
Niemand neemt verantwoordelijkheid
De vraag is nu: hoe kan het dat de situatie zo uit de hand is gelopen na het akkoord tussen Turkije en de Europese Unie? David Bogaers vertelt aan de NRC dat het komt doordat niemand concreet verantwoordelijk is voor de opvang van de vluchtelingen in Griekenland.
De Griekse overheid misbruikt volgens Bogaers het excuus dat zij jaren geleden een financiële crisis hebben gehad en nu nog steeds geen geld hebben om iets aan de situatie te veranderen. Ook de Europese Unie neemt volgens hem niet haar verantwoordelijkheid om voor de vluchtelingen te zorgen, omdat de Europese Unie denkt dat betere vluchtelingenkampen ervoor zullen zorgen dat er nog meer migranten gaan komen.
De afgelopen zes jaar zijn meer dan 1,2 miljoen vluchtelingen in Griekenland aangekomen. De meesten komen uit Syrië, Afghanistan, Zuid-Soedan, Myanmar en Somalië.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lees ook
FunX
Vier winters verder en de situatie is nog steeds drama in de Griekse vluchtelingenkampenFunX
Amsterdamse Mikhael zamelt kleding in voor vluchtelingen: "Ik moest iets voor hen doen"Up 2 Date
Leerlingen die dreigden met aanslag op klas vluchtelingen geschorstUp 2 Date
Diddy wéér aangeklaagd: vermeend slachtoffer zou tien jarig jongetje zijn