Aantal meldingen van discriminatie vorig jaar gestegen door corona
- News
- Aantal meldingen van discriminatie vorig jaar gestegen door corona
Uit het rapport Discriminatie in cijfers 2021 van de politie en kenniscentrum Art. 1 blijkt dat het aantal meldingen van discriminatie vorig jaar is toegenomen. Het is voor de derde jaar op rij dat het aantal meldingen is gestegen.
Coronamaatregelen
Met name de coronamaatregelen hebben voor een toename gezorgd in het aantal meldingen en registraties bij gemeenten en de politie. In totaal ontvingen gemeenten vorig jaar 6922 meldingen van discriminatie. Bij de politie is het aantal meldingen gestegen naar 6580.
Uit het rapport blijkt dat het gros van de meldingen die binnenkwamen bij antidiscriminatievoorzieningen (ADV's) van gemeenten gingen over de coronamaatregelen. Veel mensen voelden zich uitgesloten vanwege regels zoals de coronapas of het mondkapjesplicht. "Het afgelopen jaar kregen door het verplichte coronatoegangsbewijs bijvoorbeeld ook zwemouders het gevoel gediscrimineerd te worden", zegt Stefano Frans, voorzitter Discriminatie.nl, tegen NU.nl. "Dat is een veel bredere groep dan bijvoorbeeld mensen met een donkere huidskleur of mensen die behoren tot de lhbtqi+-gemeenschap." De coronamaatregelen worden echter niet gezien als discriminatie, omdat ze niet in strijd zijn met de wet.
Afkomst en seksuele geaardheid
Bij de politie kwamen wel meer meldingen binnen die wettelijk gezien kunnen worden als discriminatie. Daarbij ging het vooral om discriminatie op grond van afkomst en seksuele geaardheid. Iets meer dan 20 procent van de meldingen ging over de coronaregels. Ook zag de politie in stijging in het aantal registraties van discriminatie op basis van handicap. Dat hield voornamelijk verband met de coronamaatregelen, aangezien veel mensen met een beperking om medische redenen geen mondkapje konden dragen of zich niet konden laten vaccineren.
Meer begrip
De voorzitter van Discriminatie.nl hoopt vooral dat het stijgende aantal meldingen van discriminatie leidt tot meer begrip in de samenleving voor mensen die bijvoorbeeld gediscrimineerd worden op grond van geslacht, ras of seksuele voorkeur "Het heeft nog nooit zo hoog op de politieke agenda gestaan. Ook op het werk en in de omgeving van mensen gaat het er nu vaak over. Waar je veel over hoort, komt uiteindelijk meer naar voren in de cijfers."