Bouterse komt gevangenisafspraak niet na, OM Suriname gaat hem opsporen
- News
- Bouterse komt gevangenisafspraak niet na, OM Suriname gaat hem opsporen
Het Openbaar Ministerie van Suriname gaat over tot de opsporing van oud-president Desi Bouterse. Onlangs werd de oud-legerleider definitief veroordeeld tot een gevangenisstraf van twintig jaar voor zijn aandeel in de Decembermoorden. Hij verzuimde om zich gisteren volgens de afspraak te melden bij de gevangenis. Het OM besluit hem nu om die reden op te sporen.
Decembermoorden
Desi Bouterse kwam in 1980 met een staatsgreep aan de macht. Twee jaar later werden vijftien tegenstanders van het militaire regime, bestaande uit journalisten, wetenschappers en vakbondsleiders, opgepakt. In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden zij gemarteld en van dichtbij doodgeschoten in Fort Zeelandia in Paramaribo.
De Decembermoorden hebben jarenlang een grote impact gehad op de Surinaamse samenleving en de politiek. Het leidde tot internationale isolatie van Suriname en de verhoudingen met Nederland werden gespannen. Pas in de 21e eeuw zijn er pogingen ondernomen om de verantwoordelijken voor deze misdaden te berechten. In 2019 werd Desi Bouterse, die later president van Suriname werd, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden.
Spoorloos
De vrouw van Bouterse liet gisteren aan de NOS weten dat hij zich niet zou gaan melden bij de gevangenis. Ook stelde ze geen idee te hebben waar hij op dat moment was. Zijn advocaat Irvin Kanhai liet weten dat hij de 78-jarige oud-president zou gaan halen. "Ik ga nu met hem praten en dan gaan we kijken wat we gaan doen."
Vluchtgedrag
Een nabestaande van één van de slachtoffers van de Decembermoorden vertelde niet verrast te zijn dat Bouterse zich niet gemeld had. Volgens hem is vluchtgedrag een normale eigenschap voor lafaards. Ook zegt hij het kwalijk te vinden dat het OM veroordeelde moordenaars uit het oog verliest.
Eerdere veroordelingen
Het is niet de eerste keer dat Bouterse is veroordeeld voor zijn medeplichtigheid aan de Decembermoorden. In 2019 werd hij al veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar. Tegen deze uitspraak ging Bouterse in verzet. In 2021 veroordeelde de krijgsraad hem weer tot twintig jaar cel. Echter was deze uitspraak ook niet definitief aangezien Bouterse hoger beroep aantekende. Dat proces mocht hij in vrijheid afwachten. Uiteindelijk is hij dan toch definitief veroordeeld tot een twintigjarige gevangenisstraf.
Lees ook
Up 2 Date
Echtgenote Bouterse: "Mijn man gaat de gevangenis niet in"Up 2 Date
Desi Bouterse in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor DecembermoordenFunX
7 jaar later: 'Met Bouterse aan de macht is de corruptie groter dan ooit'FunX
Wat voor invloed hebben de Decembermoorden bijna 40 jaar later op Suriname?