Nieuw coronavirus-vaccin voor 90 procent effectief
- News
- Nieuw coronavirus-vaccin voor 90 procent effectief
Er is een grote doorbraak in het onderzoek naar een coronavaccin. Verschillende onderzoekers over de hele wereld proberen zo snel mogelijk met een coronavaccin te komen. De Amerikaanse farmaceut Pfizer lijkt de race te winnen en als eerste met een vaccin te komen. Pfizer publiceerde vandaag nieuwe onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat het vaccin enorm goed aanslaat. Dat meldt het AD.
Bijwerkingen
Het nieuwe vaccin is een grote doorbraak, want er zijn tot nu toe geen grote problemen op het gebied van bijwerkingen ontstaan. Eerder moest de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca het onderzoek naar een vaccin stilleggen, toen een proefpersoon een niet meteen verklaarbare bijwerking kreeg.
Vaccin is niet gemaakt uit bestaand virus
Normaal gesproken wordt er voor een vaccin gebruikgemaakt van een bestaand virus. Pfizer maakt het vaccin op een andere manier, namelijk met de mRNA-techniek. Bij deze techniek wordt op basis van genen van het virus een stukje genetisch materiaal gemaakt en ingespoten. Doordat er geen bestaand virus gebruikt hoeft te worden, is het veiliger en makkelijk te produceren, vertelt viroloog Marjolein Kikkert aan het AD.
Negentig procent effectief
Het vaccin lijkt voor negentig procent effectief te zijn, wat betekent dat mensen die gevaccineerd zijn veel beter bestand lijken tegen het coronavirus dan mensen die niet ingeënt zijn. In een groep van bijna 44.000 onderzochte personen werden er 94 infecties geteld. Het onderzoek gaat door totdat er 164 besmettingen zijn geteld, het minimum dat door de Amerikaanse gezondheidsautoriteit is gesteld om te kunnen zeggen of het vaccin werkt. Die laatste onderzoeksfase hoopt Pfizer binnen twee weken af te kunnen ronden. Daarna wil de farmaceut het vaccin op de markt brengen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Met dit nieuws zijn we een behoorlijke stap dichterbij een vaccin dat een einde moet maken aan deze wereldwijde gezondheidscrisis.
Bestellingen al gedaan
Pfizer heeft al een deal gesloten met de Amerikaanse overheid ter waarde van 1,95 miljard dollar voor 100 miljoen vaccins. Omgerekend is dat dus 19,50 dollar per injectie. Ook zijn er deals gemaakt met Europa over in totaal 200 miljoen doses, waarvan Nederland er 8 miljoen kan verwachten. Daarmee kunnen ongeveer 4 miljoen Nederlanders zich laten vaccineren, want je hebt 2 prikken van het vaccin nodig.
Money, guap, doekoe, para, floes
Def Rhymz zei het al eerder: ''Iedereen houdt van doekoe, iedereen houdt van geld'' en dat is ook zeker wat hier meetelt. Op de vaccins wordt namelijk dikke winst gemaakt. Pfizer vertelde al eerder dat landen niet hoeven te rekenen op korting. Een bedrijf moet volgens Pfizer-baas Bourla gewoon geld kunnen verdienen, ook in deze crisis. Om het vaccin te ontwikkelen, is er helemaal geen subsidie gebruikt, wat het voor Pfizer makkelijk maakt om zelf een prijs vast te stellen zonder bemoeienis van de overheid.
Een obstakel voor minder rijke landen is dat het coronavaccin op temperaturen tot -80 graden Celsius bewaard moet worden. Dat maakt het transport een stuk lastiger en een stuk duurder. Trump is in ieder geval blij met het vaccin, want de aandelenbeurs is flink gestegen na het nieuws.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Lange termijn
Het vaccin bewijst op korte termijn een goede bescherming te bieden tegen het coronavirus. Omdat het onderzoek in zo'n korte periode is gedaan, zijn er wel vragen over de toekomst. ‘’De vraag blijft in hoeverre het vaccin op lange termijn effectief is. Dat is aan de hand van deze resultaten nog niet te zeggen'', meldt Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, aan het AD.