Honderden Rohingya-vluchtelingen aangetroffen in Indonesië na half jaar op zee
- News
- Honderden Rohingya-vluchtelingen aangetroffen in Indonesië na half jaar op zee
In het noorden van Indonesië, in de provincie Atjeh, zijn zo'n 300 Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar aangetroffen op het strand. De 181 vrouwen, 100 mannen en 14 kinderen hebben waarschijnlijk een half jaar op zee doorgebracht, varend op een houten boot. De mensen zijn volgens lokale autoriteiten opgevangen door de politie en het Rode Kruis.
Oversteek
Volgens Chris Lewa van The Arakant Project, een organisatie die zich bezig houdt met de Rohingya-crisis, zijn de vluchtelingen vertrokken vanuit Bangladesh en waren ze op weg naar Maleisië, zo meldt Reuters. Daar zijn de grenzen dicht wegens corona en dus belandden ze weer op zee, waar ze door mensensmokkelaars verdeeld werden over verschillende bootjes. Sommige bootjes kwamen aan land, maar anderen bleven dus op zee. "De smokkelaars leken niet iedereen van boord te laten gaan, omdat niet iedereen betaald had. Ze werden eigenlijk gegijzeld."
De groep mensen wordt nu op een tijdelijke locatie ondergebracht. "We hopen dat ze vandaag zo snel mogelijk naar een evacuatiecentrum kunnen. Maar hun gezondheid, zeker vanwege het coronavirus, is nu onze grootste zorg", aldus het hoofd van het lokale Rode Kruis.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Onderdrukt
De vluchtelingen zijn afkomstig uit het voornamelijk boeddhistische Myanmar, waar de Rohingya een moslimminderheid vormen die al jaren sterk onderdrukt wordt. Ze worden niet erkend als volwaardige burgers, hebben bijna geen rechten en worden slecht behandeld. Uit rapporten van de Verenigde Naties bleek dat ze door het leger, dat veel voor het zeggen heeft in het land, worden verkracht, gemarteld en vermoord.
Het is niet de eerste keer dat Rohingya de zee op vluchten in de hoop veiligheid te vinden in een ander land. Velen gaan naar kampen in Bangladesh, maar daar zijn ze eigenlijk ook niet welkom. Eind juni werden nog 100 vluchtelingen gered door een groepje Indonesische vissers, nadat de Indonesische autoriteiten eerst hadden gedreigd ze terug te sturen. In totaal vluchtten er al meer dan een miljoen mensen weg uit Myanmar.
Rechtszaak
Door Gambia werd eind vorig jaar een rechtszaak aangespannen tegen Myanmar. Begin dit jaar werd door het Internationale Gerechtshof in Den Haag besloten dat het land maatregelen moet nemen om de Rohingya te beschermen. Ook moet bewijs voor eventuele misdaden die al hebben plaatsgevonden worden veiliggesteld. Volgens de rechters lopen de Rohingya namelijk een groot risico om slachtoffer te worden van genocide, iets waar Gambia het land al van beschuldigt.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.