Up 2 Date

Ex-partner atlete Rebecca Cheptegei overlijdt nadat hij haar in brand steekt

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Ex-partner atlete Rebecca Cheptegei overlijdt nadat hij haar in brand steekt

De tragische dood van de Oegandese olympisch atlete Rebecca Cheptegei heeft deze week een nieuwe wending genomen. Haar ex-partner, Dickson Ndiema, die haar vorige week aanviel en in brand stak, is maandag zelf overleden. Het nieuws werd bevestigd door het ziekenhuis in Eldoret, waar Ndiema behandeld werd.

Ex-partner van Rebecca Cheptegei ook overleden

Hoewel er weinig bekend is over de exacte doodsoorzaak van Dickson Ndiema, meldt Keniaanse krant The Star dat dertig procent van zijn lichaam beschadigd was door brandwonden. Hij stierf in hetzelfde ziekenhuis waar Rebecca Cheptegei belandde en uiteindelijk ook haar laatste adem uitblies. De vreselijke aanval vond vorige week plaats in het Keniaanse district Trans-Nzoia, nadat de atlete met haar kinderen thuiskwam van een kerkdienst.

Rebecca Cheptegei in brand gestoken

De 33-jarige Rebecca Cheptegei werd overgoten met benzine en in brand gestoken door Dickson Ndiema. Meer dan tachtig procent van haar lichaam was bedekt met ernstige brandwonden, waar ze uiteindelijk aan overleed. De atlete, die in Parijs de 44e plaats behaalde bij de olympische marathon, laat een enorme leegte achter in zowel de sportwereld als bij haar familie en vrienden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Begrafenis en eerbetoon voor Rebecca Cheptegei

Zaterdag zal Rebecca Cheptegei in haar thuisland Oeganda begraven worden. Haar begrafenis krijgt een bijzonder eerbetoon. Ze ontvangt namelijk een militaire uitvaart, omdat ze lid was van de Uganda Peoples' Defense Forces (UPDF). Na de autopsie wordt haar lichaam donderdag overgebracht naar Endebess, waar de lokale gemeenschap afscheid van haar kan nemen. Vervolgens zal het lichaam naar Bukwo worden gebracht voor een herdenking in de nacht, voorafgaand aan de begrafenis.

Grote opkomst verwacht bij de begrafenis

De begrafenis van Rebecca Cheptegei zal worden bijgewoond door prominente functionarissen uit zowel Kenia als Oeganda. Dit geeft weer hoe groot haar impact was als atlete en ook als lid van de gemeenschap. Terwijl de wereld afscheid neemt van de getalenteerde atlete, blijven veel vragen onbeantwoord over de tragische gebeurtenissen die tot haar dood hebben geleid.

Wat is femicide?

In 1976 introduceerde feminist, expert en activist Diana Russell de term femicide. Daarmee bedoelt ze 'de moord op vrouwen door mannen met als motief haat, minachting, plezier of een gevoel van bezit over de vrouwen' en 'de moord op vrouwen door vrouwenhatende mannen'.

Russell vond het belangrijk dat er een onderscheid werd gemaakt tussen het genderneutrale woord homicide en de term femicide. Dit om zichtbaar te maken dat vrouwen vermoord worden vanwege hun vrouw-zijn en om ervoor te zorgen dat er wordt gekeken naar de achtergrond van de moord. Bij femicide is er namelijk sprake van een machtsverhouding, een afhankelijkheidspositie of bepaalde denkbeelden die mannen over vrouwen hebben. En dat komt voort uit sociale ongelijkheid.

Als je vrouwenmoord genderneutraal bekijkt, lijkt het alsof het om een incident gaat. Maar eigenlijk is er sprake van een maatschappelijk probleem.

Ster advertentie
Ster advertentie