Up 2 Date

Meisje (10) vindt miljoenen jaren oude pootafdrukken van dinosaurus tijdens strandwandeling

foto: ter illustratie: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Meisje (10) vindt miljoenen jaren oude pootafdrukken van dinosaurus tijdens strandwandeling

Het Britse meisje Tegan deed een wel hele bijzondere ontdekking toen zij samen met haar moeder een wandeling maakte op een strand bij Glamorgan in Zuid-Wales. Het jonge meisje vond tot haar grote verbazing namelijk vijf enorme pootafdrukken van een dinosaurus. Experts denken dat ze afkomstig zijn van een Camelotia die daar meer dan 200 miljoen jaar geleden leefde.

Pootafdrukken van dinosaurus gevonden

De 10-jarige Tegan was met haar moeder op zoek naar dinosaurusfossielen in de hoop dat ze iets zouden vinden. "We waren gewoon op zoek naar wat we konden vinden, maar we dachten niet dat we iets zouden vinden", vertelt ze aan BBC News. "We ontdekten dat het grote gaten waren die leken op voetafdrukken van dinosaurussen. Dus nam moeder wat foto's en stuurde die naar het museum. Het bleek van een dinosaurus met een lange nek te zijn. Het was zo gaaf en spannend!", zegt Tegan.

Belangrijke vondst

De pootafdrukken zijn zo'n 75 centimeter lang, met telkens dezelfde afstand tussen de afdrukken. Volgens paleontoloog Cindy Howell gaf dat de doorslag dat het echte pootafdrukken zijn. "Deze voetafdrukken zijn zo groot, dat het wel een soort dinosaurus moet zijn die sauropodomorpha heet", zegt Howell. De paleontoloog legt uit dat het type dinosaurus uit dezelfde familie komt als de brachiosaurus en de diplodocus. Dat waren dino's met lange nekken, lange staarten en hele kleine koppen die meestal op vier poten liepen. Volgens Howell is dit een behoorlijk belangrijke vondst. "Het is verbazingwekkend hoe enthousiast je wordt als iemand contact met ons opneemt met een definitieve vondst van een dinosaurus."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Camelotia-dinosaurus

Ondanks het feit dat er geen botten gevonden zijn, denkt Howell dat de voetafdruk afkomstig is van een camelotia. Deze kwam destijds voor in verschillende delen van Europa. "Wij denken dat deze afdrukken zijn gemaakt door een redelijk grote, plantenetende dinosaurus. Hoewel we hier geen botten hebben, zijn er aan de andere kant van het Kanaal van Bristol botten van vergelijkbare dinosaurussen gevonden", zegt ze tegen BBC News.

Er is over het algemeen weinig over hen bekend in vergelijking met wat deskundigen weten over de stegosaurus, triceratops en de machtige T-rex. Maar de paleontoloog kan wel vertellen dat deze Camelotia-dinosaurus ongeveer drie meter hoog en vier tot vijf meter lang was. "Het is een vroege sauropodomorf met een relatief lange nek, lange staart en liep op twee poten, maar kon ook op alle vier lopen als hij graasde op zoek naar voedsel."

Ster advertentie
Ster advertentie